Nightwish.hu

Turnézárás előtti interjú Tuomasszal

2009-10-19 Turnézárás előtti interjú Tuomasszal

Ezúttal senkitől sem válunk meg

A Nightwish két évig tartó turnéja szombaton véget ér. A banda 196 koncerten van túl. A Dark Passion Play, mellyel a banda egy magasabb szintre lépett, két éve jelent meg.

A koncerteket egyre többen és többen látogatták és a fanok száma is nőtt. Tuomas Holopainen olyan új rajongókra tett szert, mint Lemmy Kilmister a Motörheadből, Steve Harris az Iron Maidenből, és Ozzy Osborne a Black Sabbath-ből.

A közönség soraiban olyan arcok tűntek fel, mint pl. a Black Sabbath gitárosa, Tony Iommi. Britney Spears pedig intronak használta a Nightwish zenéjét a koncertjein. Nem kérte a szerző beleegyezését, de ez alkalommal ez nem probléma.

– Egyszerűen hízelgőnek találjuk, hogy a mi zenénket akarták használni. – mondja Tuomas Holopainen.

A mélyponton túl

A most véget érő kétéves világkörüli turné eredményes, ugyanakkor nehéz volt a Nightwish számára. A turné során a banda eljutott Észak- és Dél-Amerikába, Ausztráliába, Európába és Ázsiába, csak Afrika maradt ki a sorból. A turné térképére olyan új országok kerültek fel, mint Kína, Lettország, Luxemburg, Írország, Szerbia és Horvátország.

– Ez a két év gyorsan eltelt. Az első, tallini bemelegítő koncertünk napjára úgy emlékszek, mintha tegnap lett volna.

Azon a ponton Holopainen kissé aggódott, hogy hogyan fogadja majd a közönség a Nightwish új énekesnőjét.

– Mindenek felett most büszkének és boldognak érzem magam, hogy kimenekültünk az örvényből. Boldog vagyok, hogy a hallgatóságunk volt annyira nyitott, hogy adtak nekünk egy második esélyt, és eljöttek a koncertjeinkre. Nagy megkönnyebbülés, hogy túljutottunk a mélyponton.

Mélypont alatt Tuomas Holopainen az énekesnőcserét érti. Tuomas szerint Anette mára teljesen beilleszkedett a bandába.

– Úgy érzem, hogy az elmúlt néhány hónapban rájött, hogy miről is szól ez az egész, és hogy miként tud boldogulni. Anette a turné során végig folyamatosan fejlődött. A banda jövője remekül fest.

És az, hogy a jövő remekül fest, azt jelenti, hogy a Hartwall Areená-ban adott utolsó koncert után semmilyen drámai hírt nem kapunk. Minden bandatag a bandában marad.

– Ezúttal jobban fogjuk érezni magunkat a turné befejezése után. Úgy döntöttünk, hogy a hartwallos koncert után csapunk egy hatalmas party-t. Aztán mindenki megy a saját dolgára, és a következő év elején találkozunk újra. Most szeretnénk egy kis távolságot tartani a Nightwish-től.

Holopainen a Földközi-tengeren fog vitorlázni egy hétig október elején. Kicsivel később Ausztráliában tölt néhány hetet a barátaival.

Súlyos ár

Természetesen volt néhány rosszabb pillanata is a hosszú turnénak.

– Néhány bandatagnak és néhány technikusnak voltak idegösszeomlásai, bizonyos magánéleti gondok miatt. A közel 200 koncert közül kettőn súlyos technikai problémáink voltak, de végül sikerült azokon a koncerteken is játszanunk. – mesél a turné rossz pillanatairól Holopainen.

A kemény turnénak mindig meglesz az ára. Emberek ilyen nagy csoportjában mindig lesz valaki, akinek van valami problémája. Ezek a dolgok egyszerűen csak megtörténnek, amikor sokat vagy úton. Úgy tűnik, hogy az emberek nem képesek ellenállni ennek. Véget ért néhány tartós párkapcsolat, ez mindig szomorú. De a nehézségek ellenére ötös alára értékelném ezt a turnét. Ez a két év egy hihetetlen utazás volt.

Tuomas egy dolgot megígér a technikusi gárdának.

– Soha nem lesz még egy ennyire kemény turnénk. A következőt kicsit könnyebbre tervezzük.

A banda felkészült a visszaesésre

A Nightwish története egészen meseszerű sok más bandáéhoz képest. A zenekar egyre sikeresebbé vált minden album után.

Hogyan reagálna egy banda, amelynek mindig nőtt a sikere, ha valamiért visszaesne a népszerűségük?

– Néhány ponton gondolnunk kellett a népszerűség csökkenésére, erre felkészültünk. Eddig hat stúdióalbumot csináltunk, és mindig magasabbra jutottunk. Egyetértünk, hogy ez hihetetlen. – mondja Tuomas Holopainen.

– Sikerült új lépéseket tennünk a zenénk fejlődésében is. Mindig nyitottunk új területek felé anélkül, hogy elvesztettük volna a banda lelkét.

Tuomas Holopainen nem hiszi, hogy a Nightwish krízisben lenne, ha a későbbi albumok nem fogynának úgy, mint a Once vagy a Dark Passion Play, amelyek eladási mutatója külön-külön is egymillió példány körül jár.

– Sokkal inkább aggódnék és szomorkodnék, ha az első alkalommal, amikor meghallgatom az új albumot, rá kellene jönnöm, hogy az szar.

A Dark Passion Play több példányban kelt el, mint amennyit Tuomas Holopainen várt.

– Hihetetlennek tűnik, hogy ebben a digitális korszakban 130000 példányban kelt el Finnországban.

Világszerte a legutóbbi albumból épp csak egy kicsivel kevesebb, mint egymillió fogyott. Az előző album, a Once egy kicsivel túllépte az egymilliós határt. A Nightwish albumaiból összesen nagyjából 4-5 millió példányt adtak el.

Négy szám készen van

Négy szám már készen van az új albumra. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a következő lemez 2011 őszén jelenik meg.

– Júliusban elkezdünk az új anyagon dolgozni. Aztán lesz nagyjából 10 hónapunk arra, hogy véglegesítsük a számokat. Én most hatalmas hajtásban élek, ez a rengeteg ötlet megőrjít. Még soha nem voltam ennyire izgatott a következő albummal kapcsolatban. – mondja Holopainen.

Tuomas Holopainen titokban tartja az új album tartalmát, de azért egy kicsit fellebbenti a fátylat.

– A négy szám közül egy valami teljesen szokatlan számunkra. Még soha nem csináltam ilyesmit.


Random tények

– Minden Nightwish album megjelent bakeliten is.

– A kétéves turné során a banda 31 különböző dalt játszott, egy koncerten pedig 18 volt a legtöbb szám, amit játszottak.

– Tuomas kedvencei a The Poet and the Pendulum és a The Islander.

– Az album első slágere, az Eva csak néhány alkalommal hangzott el élőben, mert a banda szerint csak albumon szól jól igazán.

– Holopainen szerint a nyár fénypontja a Olavinlinna volt, ahol a banda két koncertet adott.

– A turné szeptember 19-én ér véget a teltházas Hartwall Areená-ban, Helsinkiben.

– A szünetben Tuomas az új számokat fogja írni, illetve időnként közreműködik a Kotiteollisuus-ban.

– Anette Olzon elkezd a saját szólóalbumán dolgozni.

– Marco Hietala a Tarot nevű bandájával fog dolgozni.

– Emppu Vuorinen a Brother Firetribe-bal fogja tölteni az idejét.

– Jukka Nevalainen továbbra is menedzseli a Nightwish üzleti ügyeit és az online shopot.