Nightwish.hu

Suosikki interjú Tuomasszal

2009-12-25 Suosikki interjú Tuomasszal

Melyik finn banda tölti meg a Hartwall Areenát? Természetesen a Nightwish, amelynek tagjai épphogy hazaértek, a két évig tartó Dark Passion Play turné győzteseiként. Anette Olzon hihetetlenül lelkesen beszélt a turnézáró koncertről:

-Akár tökéletesnek is merem nevezni ezt a show-t. Lenyűgöző volt így lezárni a turnét.

Minden jó, ha jó a vége

A Nightwish gigantikus turnéja egy szeretettel teli estén ért véget a Hartwall Areenában. Tuomas Holopainen visszaemlékezett a Dark Passion Play turné fénypontjaira, és kicsit a jövőbe is pillantott velünk.

Tuomas és…

…a turnézáró show:

– A koncert előtt ellentétes volt a hangulat. Mint kiszabadulni egy börtönből a paradicsomba. Az elmúlt hónapokban azt kívántam néhányszor, bárcsak szabadságra mehetnék már, de a Hartwallban ez egyszer sem jutott eszembe. Végül ez lett a valaha volt egyik legjobb és legőszintébb előadásunk. Nagyon ritkán érzek olyat, mint amit ennek a show-nak az utolsó 10 percében. A közönség hullámzott, az első sorok tisztán láthatóan meg voltak hatódva –  ahogyan a színpadon állók is. Egy igazi szeretettel teli este volt!

…a legegzotikusabb show a turnén:

– Talán a kínai koncertünk. A koncertterem totál fagyos volt. A többi előkészület is olyan volt, amilyen, de mint élmény, az egész utazás csodálatos volt. És természetesen a fanok is nagyszerűek voltak.

…a hardcore fanok:

– Azt hallottam, hogy Lemmy Kilmister a Motörheadből hatalmas Nightwishfan. Az amerikai turnénkon pedig Ozzy Osbourne veje vezette a buszunkat. Ő mesélte, hogy Ozzy Nightwish-t hallgat otthon, és a pólónkban mászkál. Tony Iommi a Black Sabbath-ból pedig ott volt a birminghami koncertünkön, és tetszett neki!

…az utcazenészi karrier:

– Most évvégén Ausztráliába utazok a barátaimmal. Szándékunkban áll alapítani egy utcai bandát. Akusztikus gitáron meg szájharmonikán játszunk majd és keresünk egy kis pénzt az útra.

…a Nightwish titka:

– Egyikőnk sem egy Alexi Laiho-szintű zenész, de amikor együtt játszunk, varázslat történik. James Hetfield is valami hasonlót mondott a Metallicáról.

Anette tűzkeresztsége

A Nightwish élete a turnén néha nehéz volt Anette Olzonnal, aki Tarja Turunen helyére lépett.

– Talán azt gondoltátok Tarja távozása után, hogy egy tökéletes személyiséget és tökéletes énekest kell találnunk egy csomagban – gondolkozik Tuomas.

– Anette esetében is szembekerültünk néhány problémával, ami néhány bonyolult, de tanulságos helyzetet eredményezett. Nézeteltérések mindig lesznek, amíg egy zárt térben van négy nem túl temperamentumos (mi, fiúk), és egy nagyon temperamentumos személy (Anette). Hiszek abban, hogy tanultunk a problémáinkból. Az egész turnét figyelembe véve csillagos ötöst adok Anette-nek.

A helsinki Areenában mindkét oldalról tisztázódtak az érzések

– A show végén megöleltem Anette-et a színpadon, és ez egy bizonyos módon megbocsátás volt, mindkettőnk részéről. Megvoltak a saját harcaink, de most minden jónak tűnik. – mondja Tuomas.

Anette úgy tervezi, szólóalbumot készít a Nightwish szönetében.

– Ez rendben van, bár néhány fan kritizálta miatta. – mondja Holopainen.

– A Nightwish következő albuma 2011 őszén fog megjelenni, a turné pedig csak azután kezdődik. Otthon kellene ülnie semmit sem téve egész idő alatt? Két év minden kereset nélkül? Ez egy jó dolog, hogy a bandatagoknak van mit csinálniuk. Marco a Tarottal dolgozik, Emppunak ott a Brother Firetribe és így tovább. Persze remélem, hogy Anette szólóalbuma különbözni fog a Nightwish-től. És azt hiszem, ez így is lesz.

– A következő album koncepciója kész. – meséli Tuomas.

– Talán a szövegekben egy kicsit több optimizmus lesz. Lesz bennük Walt Whitman (amerikai költő), Walt Disney, képzelet, tündérmesék és finn természet. Mint egész, a Dark Passion Play eléggé a lélek gyilkossága volt. Az élet most másként mosolyog, és semmi szükség egy ugyanolyan albumot készíteni

Tuomas top-3 listái

A legfurább aláírt helyek:

1. Egy Biblia borítója

2. Bőr azzal a kommentárral, hogy ’szépen csináld, mert tetováltatni fogom.’

3. Útlevelek, telefonok, iPodok és autók

A legijesztőbb turnéélmények:

1. A Panama Air repülőgépe, utazás Panamából Kolumbiába. Két óra egy zivatarban. A gép himbálódzott, billegett, és durrogott. Egyáltalán nem volt vicces.

2. Az USA-turné. A buszvezetőnk a határon vezetett. Például enyhén súroltunk egy kamiont 120km/h-val az autópályán. Amikor vége volt az útnak, azt vettük észre, hogy remegünk. Azt kellett mondanunk a sofőrnek, hogy köszi, de nélküled folytatjuk.

3. Ecuador, Quito. Komoly és valószerű életveszélyes fenyegetéseket kaptunk a show előtt. A levél azt írta ’Ez egy sámánista ország, mi nem akarunk rockbandákat látni itt. Ha színpadra léptek, lelövünk titeket.’ Ijesztő és fájó volt.

A Nightwish legjobb feldolgozásai:

1. Walking in the Air
2. High Hopes
3. Phantom of the Opera

A Dark Passion Play 2007-2009 turné számokban:

Koncertek: 194

Országok: 48

Kontinensek: 4

Repülőutak: 1680

Hotelben töltött éjszakák: 4110

Elfogyasztott adag meleg étel: 4656

Reptéren töltött óra: 970

Turnébuszon töltött hónap: 7

Rajongók a koncerteken: 1,6 millió

+Első ráadás:

Emppu Vuorinen gitáros által használt pengető: 8000

Jukka Nevalainen Dobos által használt dobverő: 200 pár

Bűvésztrükkök Tuomas Holopainen billentyűs által előadva a backstage-ben: 20

+Második ráadás

Nightwish által használt titkos név: 6 (Century Child, Natuvissyset és Sushi Patrol többek között)

Forrás:  Suosikki 2009/szeptember