Nightwish.hu

Nightmail – 2010. március

2010-04-11 Nightmail – 2010. március

Nightmail – 2010. március

Guro (Norvégia):

Bárkinek a crew-ból, aki szeretne válaszolni: Hogyan kezdtél el a Nightwish-sel dolgozni?

Banda/Crew/Menedzsment:

A pirotechnikus: Közel 10 éve megkért a banda, hogy a Wishmaster album lemezbemutató koncertjére én csináljam a pirókat. Azóta is ezen az úton haladok:)

Egy fan:

Anette, szia! Arra vagyok kíváncsi, hogy van-e olyan terve a Nightwish-nek, hogy rögzít egy olyan albumot, amin új számok mellett régiek is szerepelnek? Azt is szeretném tudni, hogy mi volt számodra a legjobb pillanat a bandával 2009-ben? Köszönöm, hogy tagja vagy a világ legjobb bandájának! //Garson

Banda/Crew/Menedzsment:

Szia Garson! Nem, egy ilyen album elkészítését nem vettük fontolóra, és nem hiszem, hogy valaha is lesz ilyen, mert úgy érezzük, hogy Tarja és a srácok készítették azokat az albumokat, és ennek így kell maradnia. Talán egy élőfelvétel megjelenhet majd egy napon, amin lesznek régebbi dalok is.

Két legjobb pillanatom volt 2009-ben: az első koncertünk a hosszabb szünet után Londonban, márciusban. Remek volt mindenkivel találkozni a többhónapos szünet után. Fizikailag és mentálisan is sokkal erősebbnek éreztem magam akkor, mint 2008-ban. Aztán a Hartwall Aréna, az varázslatos volt. Lenyűgöző volt annyi nagyszerű zenésszel állni a színpadon, és elénekelni végre a Walkig in the Airt és a Meadows of Heavent, amire annyira vágytam.

Szívesen, és köszönöm, hogy úgy gondolod, mi vagyunk a legjobbak;=)

Pawel (Lengyelország):

Tuomas, hogyan látod magad a következő 20 évben? Van olyan álmod, ami esetében különösen vágysz arra, hogy valóra váljon?

Banda/Crew/Menedzsment:

1, Soha nem tekintek ennyire a távoli jövőbe, amit tudnom kell az csak az itt és a most. Remélem, hogy akkor is életben leszek, úgy nézek majd ki, mint egy öreg Walt Whitman, és az élet olyan édes lesz, mint ebben a pillanatban.

2, Jelenleg azt kívánom, hogy a következő album olyan legyen, amilyennek elképzeltem az elmúlt 3 évben. Épp tegnap fejeztem be az utolsó számot, micsoda izgalmas időszak!

Bruce (Brazília):

Marco, ha bármilyen okból választanod kellene az éneklés és a basszusgitár között, melyiket választanád? Miért?

Banda/Crew/Menedzsment:

Ez nagyon nehéz kérdés, mert legalább annyira meghatározó számomra az éneklés, mint a gitározás. Boldog vagyok, hogy mindkettőt űzhetem. Ha valami történne a hangommal, vagy az ujjaimmal, még mindig boldogan támaszkodhatnék a másikra. De ha mindkettővel gond lenne, nem tudom, hogy túlélném-e.

Stefan (Románia):

Emppu, milyen könyveket szoktál olvasni? Valakinek említetted, hogy lazításként olvasni szoktál… Melyik az a könyv, ami a legnagyobb hatással volt rád?

Banda/Crew/Menedzsment:

Igen, turnén sok időnk van, ücsörgünk a repülőn vagy a turnébuszon, és az olvasás biztosíthat egy kis egyedüllétet. Mindig sok ember nyüzsög körülöttem, ez egy könnyed módja annak, hogy elvonuljak kicsit. Mindenféle könyvet elolvasok, mostanában leginkább történelmi könyvet, amely valós tényeken alapszik. Amikor fiatalabb voltam, soha nem olvastam. Azt hiszem, egyetlen könyvet sem olvastam el, míg középiskolás voltam. Azért kellett elkezdenem olvasni, mert mindig lemerült az elem a Game Boy-omban a hosszú repülőutak alatt. :D

A legnagyobb hatás… Hmmm, rengeteg nagyszerű könyv van a világon. Nehéz egyetlen egyet kiválasztani.

Junia:

Anette, melyik hely/ország tetszett legjobban a turnén? A kultúrára, időjárásra, emberekre, tájakra gondolok…:)

Banda/Crew/Menedzsment:

Oh, rengeteg hely tetszett;=) De Japánt nagyon szerettem. Annyira kedvesek voltak az emberek és igazán biztonságban éreztem magam ott, amikor sétálgattam. A japán konyhát is nagyon szeretem, szóval az is megfelelt számomra. Látni Ausztráliát is lenyűgöző volt, egy valóra vált álom. Imádom az Egyesült Államokat is, mert annyira különbözik Svédországtól. Annyira nagy, és az emberek sokkal nyitottabbak és beszédesebbek, mint a hazámban. És az is hihetetlen, hogy létezik olyan ország, amelynek ennyi különböző oldala van ennyi különböző emberrel;=)

April Rey (Riverside, CA USA):

Anette, imádom a hangodat. Amikor turnézol, mi a kedvenc módszered arra, hogy magaddal foglalkozz, hogy kicsit egyedül légy?

Köszönöm, hogy kiválasztottátok ezt a kérdést. Remélem, hamarosan látlak az Egyesült Államokban.

Banda/Crew/Menedzsment:

Szia! Nagyon szeretek kimenni, ha szép az idő, szeretem látni a várost, ahol vagyunk és inni egy kávét egy szép helyen. Ha nem tudok kimenni, akkor olvasok egy klassz könyvet vagy dvd-zek. Én is remélem, hogy hamarosan találkozunk az USÁ-ban;=)

Bram (Belgium):

Jukka, szerinted mi teszi a Nightwish-t ennyire népszerűvé az egész világon? Mi az álmod a banda jövőjével kapcsolatban? És mi a kedvenc édességed?

Banda/Crew/Menedzsment:

Jó számok és végtelen őszinteség mindenben, aminek köze van a zenéhez. Ezek a Nightwish erősségei, legalábbis én szeretném így látni. Nem igazán maradtak nagy álmaim a jövővel kapcsolatban, mert az eredeti álmaimat a sors rendre fölülmúlta. Remélem, hogy a Nightwish létezni fog 10 év múlva is, és még akkor is örömünket leljük a zenében.

Nem igazán eszem édességet, de ha valamit muszáj választani, akkor csokoládé.

…. (Lappeenranta):

Anette, azt olvastam, hogy gyereket vársz.  Gratulálok! Nem gondolod, hogy ez hatással lesz a pár éven belül következő Nightwish turnéra?

Banda/Crew/Menedzsment:

Szia! Köszönöm a gratulációt;=)

Nem, nem hiszem, hogy ennek hatása lenne a következő turnékra. Ha mind képesek voltunk végigcsinálni az előző hatalmas turnét úgy, hogy közülünk 3 embernek vannak gyerekei, akkor biztos vagyok benne, hogy a következő is menni fog. Csak szerevezés kérdése, és hogy mindenkinek megfeleljen az időbeosztás. Tudom, hogy a King Foo, a srácok és én képesek leszünk összehozni. 

Amy (Egyesült Királyság):

A pirotechnikusoknak: Mielőtt turnéra indultok, leültök a srácokkal megbeszélni, hogy mit akarnak, vagy ti választjátok ki, hogy mi illene legjobban egy-egy számhoz? =)

Banda/Crew/Menedzsment:

Igen, leülünk velük. Általában Tuomas ad némi útmutatást, hogy hol akar effekteket, ezután megcsinálom a terveket, és meglátjuk, mit tehetünk. Egészen gyakori, hogy az egész túlnő önmagán, és akár turné közben is változik.

Sam (Egyesül Királyság):

Tuomas, sok idő eltelt a Century Child sötét napjai óta. Hogyan gondolod, változtál azóta, mint személy? A dolgok fényesebbek most?

Banda/Crew/Menedzsment:

Azt mondom, hogy egyes dolgokban bár változtam volna, másokban meg bár ne. A Dark Passion Play a legsötétebb napokban készült, rosszabb időszak volt az, mint a Century Child ideje. De a dolgok mindig is pozitívak voltak, csak néha a Sötétség és Annak mumusai elfátyolozzák a Jót.

Desi (Missouri, USA):

Mi alapján döntöttél úgy, hogy részt veszel a Kuorosotában ebben az évben? Bár én az Államokban élek, az interneten láttam a kórusod összes fellépését, remek volt!

Banda/Crew/Menedzsment:

Az, hogy a gázsi jótékony célra ment, és nem a saját zsebembe. A kihívás, hogy olyat csináljak, amit előtte soha. És a lehetőség, hogy találkozzak egy halom igazán őrült emberrel és jól szórakozzunk együtt.

Doug Moore (San Diego, CA, USA):

A menedzsmentnek: Azt olvastam egy interjúban, ami 2009 végén készült, hogy a Nightwish szeretne még egy észak-amerikai turnét 2010-ben. Bármi információ erről?

Banda/Crew/Menedzsment:

2010-ben nincs turné, de remélhetőleg 2011-2012-ben lesz.

Renan Pinelli (São Paulo, Brazília):

Jukka, kellett valaha is előítéletekkel szembenézned amiatt, hogy vegetáriánus vagy? (Remélem, még mindig az vagy:)

Banda/Crew/Menedzsment:

Egészen könnyen boldogultam mindig. Persze mindig vannak emberek, akik azt hiszik, hogy a vegetáriánus kaja annyiról szól, hogy nyers répát meg brokkolit eszek, de szerencsére a hozzáállás sokat fejlődött, és mostanában sokkal könnyebb rendes vega ételhez jutni az egész világon. Már nem kapok annyi zavart tekintetet manapság, mint évekkel ezelőtt, amikor elkezdtem. Úgy tűnik, az emberek képesek változni:D

Haubi (Németország):

Szia Jukka, előfordult már veled az, hogy arcon ütötted magad a dobverőddel? Velem néha megtörténik;)

Banda/Crew/Menedzsment:

Állandóan megesik. Semmi miatt nem érzem olyan hülyén magam, mint amikor pompásan arcon csapom magam, miközben valami igazán menőt játszok, és én vagyok a reflektorfényben. Csináltam már monoklit magamnak és számtalan púpot a fejemre. Hasítottam már fel az ajkamat, vérzett az orrom is emiatt, és volt, hogy kiszakítottam a fülbevalómat meg az orrpiercingemet… Minden elképzelhető megtörtént már. Kicsit le kell hajtanod a fejedet, csendben átkozni a tulajdon hülyeségedet és ügyetlenségedet, majd nyeld le a büszkeséged (a vérrel együtt, ami a felhasított ajkadból ömlik):D

Katie (Pennsylvania, USA):

Jukka, pontosan milyen cintányérokat használsz? És miért nem talállak a Paiste weboldalán?

Banda/Crew/Menedzsment:

A felszerelésem több különböző széria darabjaiból áll: 2002 Wild Crash, Rude China, Signature Sound Edge Hihat, stb. Időről-időre lecserélek néhány cintányért, így a jelenlegi összeállításra sem emlékszem pontosan.

A Paiste weboldalt pedig csekkold itt: http://paiste.com/e/artistslist.php?menuid=30&keywords=nevalainen&find=1&button=Search

Kiipparisti&Fani (Helsinki):

Tuomas, gondokodtál már azon, hogy a koncepció, amit megalkottál, hogyan vált világhírűvé? Olvastam a biográfiátokat, igazán érdekes történet.

Banda/Crew/Menedzsment:

Minden nap tűnödöm ezen, hihetetlenül alázatosnak és egy kicsit büszkének érzem magam egy időben ezzel kapcsolatban. Annyira hihetetlen utazás volt ez, hogy megtaláljam a helyem az univerzumban, és hogy megkapjam a lehetőséget, hogy az csináljam, amit mindenek fölött szeretek.

Kalem McMahon (Egyesült Királyság):

A pirotechnikusoknak: A szerepeket látva gondolom, imádjátok a tüzet és a robbanásokat! Volt már olyan igazán őrült ötletetek, amit nagyon szerettetek volna megvalósítani, de valamilyen okból nem lehetett? Ha igen, mi volt az?

Banda/Crew/Menedzsment:

Bizony, imádjuk a pirókat! Minden ötletünket elfogadta eddig a banda, és el kell mondanom, hogy a többségük igazán jól is nézett ki.

Black Orchid (Németország):

Emppu, mit tennél, ha elfogyna a világ összes söre, és az enyém lenne az utolsó üveg?

Banda/Crew/Menedzsment:

Hmm… Azt hiszem, el kell kezdenem alkudozni veled. 5 euró?

juan rose sierra (medellin colombia):

Emppu, milyen volt az első gitárod? Mennyi idős voltál, amikor kaptad?

Banda/Crew/Menedzsment:

Az első gitárom egy akusztikus Landola volt, amit a bátyámtól nyúltam le. Még most is a falamon lóg, és valójában mindig el kell rejtenem, amikor a bátyám meglátogat. Azt hiszem úgy 10-11 lehettem, amikor elkövettem a bűnt…

Desi (Missouri, USA):

Tuomas, elárulhatsz nekünk bármilyen apróságot arról a ’csavarról’, amit emlegetni szoktál a következő albummal kapcsolatban?

Banda/Crew/Menedzsment:

Mi a móka abban a titokban, amit elárulnak neked?=) Nem akarok senkit sem irritálni, de még rengeteg időre van szükségünk, hogy ezt az egészet összerakjuk.

Hietala Boy (Brazília):

Marco, szereted a brazil sört és a tömeget?

PS: Csináltunk egy szavazást ’Álmaink basszusgitárosa’ címmel, és te nyertél!

Banda/Crew/Menedzsment:

Imádtam a közönséget és a sört! Naggggggyon szépen köszönöm!

Joel G (USA):

Ki készítette a Dark Passion Play borítójának illusztrációit? Milyen eszközzel dolgozott? (akril, olaj vagy digitális)

Banda/Crew/Menedzsment:

A Dark Passion Play illusztrációit Janne és Gina Pitkänen készítették. Minden képet digitálisan készítettek, Photoshoppal és valamilyen 3D-s programmal.

Az Islandert és a Cadence-t Gina készítette.

A Master Passion Greed-et és a Poet and the Pendulumot közösen rajzolták.

A borító és a többi kép pedig Janne munkái.

Persze kivéve azokat a fotókat, amiket Ville Juurikkala készített:-)

Miso (Illinois):

Marco, az állítod, hogy imádod a videojátékokat. Mi a kedvenc játékod?

Köszönöm, hogy rám szántad az idődet. Te vagy a legjobb férfiénekes, akit valaha hallottam.

Banda/Crew/Menedzsment:

Talán a Planescape Torment. Egy szerepjáték, ami hasonlít a Baldur’s Gate sorozathoz, de az egész világa sokkal furább.

Köszönöm!

Mikko (Kuopio):

Számíthatunk arra, hogy egyszer megjelenik egy Marco Hietala szólóalbum? Remek lenne, ha létezne egy egész album, aminek énekese kizárólag Marco Hietala.

Banda/Crew/Menedzsment:

Nos… Több, mint 10 éve van folyamatban ez a projekt. Az ötlet az, hogy egy eltérő világot alkossak különböző zenei elemek ütköztetéséből. Finn és angol dalszöveggel is felvenném a dalokat. Ahogy mondtam: több, mint 10 éve van folyamatban. Megjelenhet előbb, utóbb vagy soha.