Nightwish.hu

Nightmail: Marco – 2008 szeptember

2008-09-18 Nightmail: Marco – 2008 szeptember

Miroslav (Szerbia): Ha választhatnál, hogy egy testrészedet ősi egyiptomi amulettként imádják, melyik lenne az?
Marco: Na mégis mire tippelsz?

Rose (Egyesült Államok): Van saját háziállatod?
Marco: Van bélflórám és –faunám. A másik személyiségem is kedves…

Luís C. (Santarém, Portugália): Hogyan választjátok ki a különböző setlisteket a turné közben? Vannak speciális okai annak, hogy miért játszotok egy számot egy bizonyos helyen, máshol pedig miért nem?
Marco: Van néhány sláger, amit szinte minden éjjel előadunk. A többit egy kupac különböző szám közül választjuk ki. Általában csak úgy találomra, ahogy épp a kedvünk tartja. Persze odafigyelünk a sorrendjükre, hogy legyen köztük egy levegővételnyi szünet az énekesek számára.

Angus (Skócia): Épp a Delain CD-met hallgattam, amikor arra gondoltam, hogy „ennek a fickónak totál olyan hangja van, mint Marconak”. Egy kis keresgélés után rájöttem, hogy tényleg te vagy az. Erről jutott eszembe, hogy megkérdezzem, miért jó, és miért nem jó más bandákkal együtt dolgozni?
Marco: Az a legjobb az ilyen projektekben, hogy gyakran egy új perspektívát ismerek meg. Új, különböző dolgokat tanulhatok és próbálhatok ki. Aztán ezeket magammal vihetem, és kicsit felfrissíthetem a dolgokat hazai pályán is. A gonosz rész az, hogy munkamániás vagyok. Meg kellene tanulnom pihenni is.

Elwa (Norvégia): Mi volt az eddigi legfurcsább dolog, amit alá kellett írnod? =)
Marco: Album- és üzleti szerződések.

Emma (Egyesült Királyság): Tervezel bármit is írni a következő Nightwish albumra? Van már valamilyen ötleted? A Dark Passion Play demoverziójára minden számot te énekeltél fel, ahogy sejtem. Volt olyan szám vagy számrészlet, amit különösen nehéznek találtál elénekelni? Elcsábultál már valaha is a transzvesztita-öltözködés irányába?
Marco: Van már némi anyagom. Persze előbb át kell jutniuk Tuomas szűrőjén. Elég sok dal volt számomra nehéz és túl magas. Azt hiszem, a legrosszabb az ’Amaranth/Reach’ első két refrénje volt. Az ’Amaranth/Reach’ demo első két refrénjére célzol? Egyetértek, úgy hangzik, mintha olyan alsónemű lenne rajtam, amiben nincs elég hely. Mégis, a válaszom nem.

john (Egyesült Királyság): Mi a különbség a Vampyre és az Infinity hangja között? Úgy tudom, ugyanolyan pickupjuk van.
Marco: A legnagyobb különbség, hogy az Infinitynek kicsit kompaktabb, markánsabb hangja van, ami szerintem azért van, mert részben üreges. A Vampyre teste pedig tömör, ezért mélyebb hangokra képes, ami nekem nagyon tetszik, viszont nehezebb kontrollálni.

dmLucia (Cluj-Napoca, Románia): Drága Marco, figyelemmel követed még a Metallicát? Várod az új albumuk megjelenését? (Csak kíváncsi voltam, mit gondol egy akkora európai metalisten, mint te vagy… :)
Marco: Már meg is hallgattam az új albumot. Nagyon jó látni, hogy milyen sok energia tért vissza beléjük, már csak a kitűnő dalszerzés hiányzik. De ez csak az én szerény véleményem. Nyugodtan hagyd figyelmen kívül.

Ferdk (Argentína): 1. Mit kezdtél előbb? Az éneklést vagy a gitározást? 2. Mi késztetett arra, hogy belevágj a másikba? 3. Megtörtént már veled, hogy elfelejtettél egy számot koncert közben? (énekelni, játszani, vagy mindkettő :P) Ha igen, mihez kezdtél?
Marco:
1. Az éneklés volt az első. Már tízévesen együtt rikácsoltam a kedvenc albumaimmal. 2. A meglehetősen aprócska szülővárosom. Egyetlen bandára való metalőrült sem volt a közelben. 3. Mind előfordult már. Általában csak hangosan belekáromkodok a mikrofonba finnül, így mindenkinek feltűnik.

Rene (Németország): Mennyire hangos a zene a színpadon a nézőtérhez képest? Mindig véded valahogyan a füledet, vagy van, hogy elfelejtkezel róla?
Marco: Ez elég relatív. A színpadon is vannak erősítők, de a fő hangfalak a közönség felé fordulnak. Jukka és Anette fülében kontrollhang szól. Emppu és Tuomas füldugót használ. Én meg csupasz kagylókkal nyomulok.

Remco (Zaandam, Hollandia): Milyen márkájú gitáron játszotok Emppuval a ’The Islander’ című számban?
Marco: Ez elég trükkös kérdés. A stúdióban egy Larrivee-t használtam, amit Esa Holopainentől (Amorphis) kértem kölcsön, élőben K.Yairi  akusztikus gitárokon játszunk. A videoklipben pedig nem igazi hangszerek szerepelnek, inkább a fantázia szüleményei, amiket a kellékes srácok tákoltak össze.

Emilie (Franciaország): A francia fórumozókkal együtt van egy nagyon fontos kérdésünk: te ordítasz a ’Dark Chest of Wonders’ elején?
Marco: Igen, én.

Bram (Hollandia): Van tetoválásod?
Marco: A bőröm még mindig olyan, mint újkorában.

Elia (Mexikó): A nagyobb koncerthelyszíneket (pl. egy aréna), vagy a kisebb előadótermeket preferálod?
Marco: Magát a játékot részesítem előnyben. Bárhol, viszont nem bármikor.

Sabine Müller (Balingen): Az őszinte véleményedre vagyok kíváncsi. Szerinted van helye egy hétéves gyereknek a  koncerteteken (a megfelelő hallásvédelemmel)? A kislányom nagyon szeretne velem jönni a 2009-es karlsruhei fellépésetekre.
Marco: Az én fiaim kétévesek voltak, amikor először láttak minket, szóval szerintem ne aggódj. Természetes, hogy legalább egy szülőnek a gyerekkel kell lenni. Szerintem csak próbálj meg a színpadtól távolabb ülőhelyet szerezni. A küzdőtéren állni néha kicsit vad, azon túl is, hogy a kicsik nem látnak. A fülvédő pedig alap.

Marco (Németország): A tanácsodra van szükségem! Mivel vegyem rá anyát, hogy engedje meg, hogy basszusgitározni tanuljak?
Marco: Azt a módszert kell alkalmaznod, amit én szülői pszichológiának hívok. Szekáld, nyaggasd, míg meg nem engedi. Néha tarts egy kis szünetet, de mindig kezdd újra. Ha közel áll hozzá, hogy felrobbanjon a dühtől, tarts egy kicsit hosszabb szünetet. Ha megengedi, legyél nagyon jókisfiú egy időre. Nyírj füvet, írd meg a leckét, menj vasárnapi iskolába. Az is jó pont, ha megtanulod eljátszani néhány kedvenc számát. Ha így csinálod, legközelebb már sokkal könnyebb dolgod lesz.

Holly (Kalifornia, Egyesült Államok): Melyik a kedvenc ’tiltott gyümölcs-számod’? Tudod, az olyan, amit csak akkor hallgatsz, mikor senki sincs a közelben, mert egy kicsit ciki.
Marco:
Rengeteg jó szám van a világon. Bizonyára feláll az összes szőr a kőkemény metalosok hátán, ha például azt mondom, hogy a Backstreet Boys ’Incomplete’ című számának tökjó a dallama. És nem szégyellem, mert az nem passzol a rocker-léthez.

vesna (Horvátország): Hogyan vigyázol a hangodra? Gondolom mézes zöld teát iszol te is, mint Anette :)
Marco: Rengeteg vizet. Egy kevéske töményet. Zöld teát soha, mert a hatására ördögi kis majmokat kezdek látni és hallani.

Markus (Oberau, Németország): Más zenét is szoktál hallgatni a metalon kívül? Ha igen, mit?
Marco: Előfordul, hogy popot, countryt, rock’n’rollt, népzenét. Ha egy szám jó, akkor szeretem hallgatni.

Katie (Neverland): Mi az első gondolatod reggel?
Marco: Feküdj!

Firefly05 (Freiburg, Németország): Tuomas említette a júliusi Nightmailben, hogy van egy szám, amit ’Döddödödöö’ néven emlegettek. Melyik az?
Marco: Szigorúan bizalmas információ. Eddig még senki sem tudta komoly arccal végighallgatni azután, hogy megtudta.

Koen | elvenpath.be (Mettekoven, Belgium): Hi Marco, arra vagyunk kíváncsiak, hogy van-e priuszod, és ha igen, miért? Persze nem gondoljuk, hogy bármi súlyosat követtél volna el. Üdvözlet Belgiumból!
Marco: Bocs, de még sosem kaptak el. Lehet tovább tűnődni a témán… És üdvözlet Finnországból!

Focusia (Lengyelország): Jó tanuló volt a fiatal Marco? :P
Marco: A tantárgytól függött. A tinédzserkor előtt elég jó voltam mindenből. Utána már csak angolból és a zenével kapcsolatos tárgyakból voltak jó jegyeim, amiből azért volt néhány, mert zenetagozatos voltam. De mindig a saját külön világomban jártam, az érettségi eredményeim alapján nem vinném sokra.

Ophelia (Dánia): Szoktad hallgatni a saját CD-idet, csak úgy poénból?
Marco: Igen, de nem sokat. Azt hiszem, túl jól tudom, miről szólnak.

Katia (Portugália): Helló Marco, hogy vagy? Ha te lehetnél Isten egy napra, mit tennél?
Marco: Remekül, köszönöm. Azt hiszem ezt a kérdést már legalább háromszor tették fel itt nekem. URALKODNÉK!

Alicia (Franciaország): Ha tehetnéd, nővé válnál? :-)
Marco: Egy-két napra jó lenne kipróbálni. De amúgy jól vagyok én így, ahogy vagyok… Kivéve agyilag, persze.

Richard ’’Nicke’’ Boman (Malmö, Svédország): Előfordult már, hogy volt valamilyen balesetetek a pirotechnikai eszközökkel?
Marco: Volt már egy-két forró helyzet, de semmi komoly. Egyszer tényleg megijedtünk, amikor egy gázpalack szelepe meghibásodott. A tömlő széthasadt, és fejen talált egy barátot és egy rajongót. Szerencsére nem történt baj, de az ilyen cuccokat nem lehet elégszer ellenőrizni.

Lori (San Francisco): Marco, ha meghúzzuk egy tehén tőgyét, akkor tejet kapunk… de mi történik, ha valaki meghúzza a szakálladat?
Marco: Attól függ, milyen erősen húzod. A szadista kielégültség az első, utána viszont pofán váglak.