Nightwish.hu

Nightmail: Jukka – 2008 június

2008-06-08 Nightmail: Jukka – 2008 június

 

Alicia (Franciaország): Hazaérkezve mi az első dolog, amit teszel? =)
Jukka: Amikor megérkezek turnéról, először üdvözlöm a családomat, utána pedig rögtön felfűtöm a szaunát. Ha van valami, amit igazán szeretnék exportálni Finnországból, az a szauna!!

Cristina (Barcelona): Te már teljesen belebonyolódtál a zene világába, tudod, milyen turnézni és távol lenni a családodtól. Ha a gyermekeidből is zenészek válnának, mit gondolsz, mit éreznél, mint apa?
Jukka: Mindenképpen bátorítanám őket, de azért beszélnék nekik a lehetséges problémákról, és arra kérném őket, hogy tisztázzák a jövendőbelijükkel, hogy hogyan is zajlanak a dolgok. Amikor csak lehetséges, kompromisszumokat kell kötni, mert például ha turné van, akkor nem csak a saját családodra kell gondolnod, ott van a többi bandatag és a technikusok is. Szóval mindent pontosan tisztázni kell, mi hogyan működik, hogy ne forduljanak elő olyan váratlan meglepetések, mint egy törölt show vagy turné, amit családi problémák okoznak. De persze mindenképpen mesélnék nekik arról is, mennyire nagyszerű érzés a színpadon állni, és minden egyéb klassz dologról, ami a zenészélettel jár.

mistrez of metal (San Fransisco): Volt már olyan, hogy a srácokkal teljesen egymás agyára mentetek, mert olyan régóta voltatok összezárva turnén? Ha igen, hogyan oldjátok meg az ilyen problémákat?
Jukka: Hébe-hóba előfordul, hogy a többiek felbosszantanak a viselkedésükkel, de megtanultuk már, hogy mindenkinek szüksége van egy kis térre, meg azt is, hogy néha jobb egyszerűen lenyelni a dühünket. Nyilván vannak szituációk, amikor kell egy kis kikapcs, de utána átbeszéljük a helyzetet, hogy ki mit csinált rosszul, és végül is eddig még mindent megoldottunk bunyó nélkül.

Maija (Kuusankoski): Melyik Disney-karaktertől féltél, amikor kicsi voltál? Vagy féltél bármilyen más mesefigurától?
Jukka: Nem féltem egyik Disney-karaktertől sem, viszont egyszer sikerült végignéznem az Árnyékember című epizódot a Homályzóna sorozatból. Utána egészen hosszú ideig minden alkalommal benéztem az ágyam alá lefekvés előtt.

Ali (Egyesült Államok): Mi volt a turné eddigi legviccesebb pillanata?
Jukka: A legjobb pillanatokat a szabadnapjaink egyikén töltöttem el Tuomasszal, egy kétórás rulettezés alatt, amikor 1100 dollárt nyertem. Néha egyszerűen csak szerencséd van.

charlotte (Anglia): Melyik számot tartod a legmeghatóbbnak és legenergikusabbnak eljátszani?
Jukka: A The Poet And The Pendulum utolsó tétele. Dobos-szemmel ez egy nagyon könnyű rész, szóval bele tudok merülni. Csak hallgatom a szöveget és átérzem.

Joana (Portugália): Még mindig van időd a NW-Shoppal is foglalkozni?
Jukka: A jó internetkapcsolatnak hála már turnén is egyszerű irányítani egy webshopot. A mi áruházunkban a napi feladatokat mások intézik, de a háttérben még mindig elég sok dologra figyelek oda.

Tinuviel (Németország): Szeretnél újabb tetkót?
Jukka: Már gondolkoztam a következő tetoválásomon, de még nem döntöttem el, hogy mikor csináltassam meg. Folyamatosan agyalok rajta, és amint meglesz a végleges kép, kivarratom.

mikko (Karvia): Melyik volt az első szám, amit el tudtál játszani? Próbálkoztál valaha is más hangszerrel?
Jukka: Már a zeneiskolában megtanultam pár dalt, de nem emlékszek a címükre. Az első teljes szám amit el tudtam játszani valószínűleg a Nothing Else Matters volt a Metallicától. És soha, semmilyen más hangszeren nem játszottam, csak doboltam.

Emilia (Kajaani): Könnyebb a dobverőkkel bánni, mint a nőkkel? :D
Jukka: Egyértelműen! A dobverő úgy pörög, ahogyan én pörgetem, de ha a nőkről van szó, akkor néha egyszerűen elcseszed, az ütő eltörik. Ha játék közben kihagysz egy taktust, az még nem a világ vége, de egy nővel szemben elkövetett legapróbb hibáért is drágán megfizetsz. Többórás kínos beszélgetés, könnyek, fogcsikorgatás.. Férfiak! Inkább legyetek szingli dobosok!

Minä (Finnország): Begörcsölt már valaha is a kezed vagy a lábad koncert közben? Ha igen, nem zavart a játékban? Sok szerencsét és sok sikert…:]
Jukka: Ritkán vannak görcseim, de az ’’End of an Era” felvételén, talán a Ghost Love Score közben, iszonyatosan begörcsölt a lábam. A koncert számait már másfélszer eljátszottuk teljes erőbedobással a délután folyamán, szóval elég kemény nap volt. Érdekes volt tartani a ritmust, miközben a lábaim rángatóztak és semmilyen parancsnak sem engedelmeskedtek. Szerencsére a görcs kiállt a szám után, és nem okozott gondot a show hátralévő részében.

Konrad (Lengyelország): 1, Hogyan töltöd a szabadságodat? 2, Vallásos vagy?
Jukka: 1, Próbálunk elutazni valahová a családommal, amikor csak lehetséges. Sajnos ez nem mindig megoldható, amikor nekem szünetem van, mert a feleségem dolgozik. Ilyenkor otthon vagyok a gyerekekkel, és mindenféle olyan átlagos dolgot csinálok, ami a turnén hiányzik. 2, Nem vagyok vallásos abban az értelemben, ahogyan a szót az egyház használja, de a Biblia legtöbb tanításában hiszek, éppúgy, mint a jócselekedetekben. Nem kell egy felsőbb erőben hinni ahhoz, hogy higgy a jóságban, vagy hogy tisztelj másokat. Elég, ha úgy bánsz másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak, mert csak jó fog kisülni belőle.

Erixon (Umeå, Svédország): Mi a legjobb a dobos-létben?
Jukka: AZ ISTENEK HANGSZERÉN játszhatsz!

mark (Írország): Hogyan zajlottak a dolgok az amerikai turnéval kapcsolatban az előző itteni turnékhoz képest?
Jukka: Rendkívül jól. A legfontosabb, hogy végre végigcsinálhattuk ezeket a turnékat Amerikában. Kettő már letudva, a következő pedig elő van jegyezve szeptemberre. A hangulat nagyon jó volt a koncerteken, rengeteg néző jött el, szóval elég sokat várunk a szeptembertől is.

Lodrik Bardric (Uldart): Fogsz valaha is meztelenül játszani színpadon?
Jukka: =) Erről tényleg beszéltünk már, mert senki sem látna a dobok mögött, és sokkal jobb lenne a szellőzés, de azt hiszem, sajnálnám Ulschot (a dobtechnikust), ezért inkább nem fogom a formás hátsómat az orra előtt riszálni.

Andriy (New York): Szoktál számítógépen játszani? Milyen játékokkal? És melyik a kedvenced a finn metalzenei színtér legfrissebb kiadványai közül?
Jukka: Nem szoktam számítógépen játszani, de turnén gyakran ütöm el az időt Nintendo DS-sel. Jelenleg a Puzzle Questtel játszok, ami elég könnyen függőséget okoz. Nagyon jó módja annak, hogy elüss néhány felesleges órát. Mostanában nem sok albumot vásároltam, de nagyon szeretném hallani Stella új albumát, amint csak lehetséges.

Kati (Csehország): Amikor turnéztok, meg szoktad nézni az előzenekarok koncertjeit?
Jukka: Mindig megnézek egy showt az elején, és ha a banda felkelti az érdeklődésemet, további fellépéseket is megnézek, amikor csak tehetem.

Karen (Németország): Amikor otthon vagy a gyerekeiddel, szoktál gyerekműsorokat nézni a tévében? Ha igen, melyeket, és mit gondolsz róluk?
Jukka: Igen, szoktam! Az abszolút kedvenc a ’Barátaim, Tigris és Mackó’. Egyszerűen kiváló, a kölykök meg megőrülnek érte. A másik nagyszerű műsor a ’Mickey Mouse’s Club House’. A srácok mindig együtt énekelnek a mesefigurákkal, és nagyon jól szórakozunk!

Justyna (Chicago): Ha visszamehetnél az időben (csak egyszer), hová mennél? Mit javítanál ki?
Jukka: Ha csak egyszer mehetnék vissza az időben, természetesen helyesbítenék valamit, ami rosszul sikerült, vagy megelőznék egy hatalmas tragédiát. Talán elintézhetnék egy bizonyos furabajszú fickót, és megfékezhetném a ’képzelgéseit’, mielőtt megvalósíthatná a kelekótya mesterkedéseit. De ha simán csak visszamehetnék egy olyan korszakba/helyre, amire igazán kíváncsi vagyok, azt hiszem, megnézném milyen is volt a világ, amikor a dinoszauruszok uralták a Földet.

Verunka (Csehország): Mi volt a legjobb ajándék, amit valaha kaptál?
Jukka: Ha fanoktól kapott ajándékokról beszélünk, a kedvencem egy pengető alakú medál az arcom karikatúrájával. Nagyon menő darab, most is rajtam van.

Ariel (Észak-Karolina): Tuomas említette, hogy nem igazán vagy lenyűgözve a For the Heart I Once Had című számtól. Miért?
Jukka: A próbák alatt ez a szám elég unalmas volt vokál meg minden egyéb nélkül. Volt is egy kis vitánk egy bizonyos részről. Én egy kicsit szerettem volna érdekesebbé tenni, viszont Tuomas és Marco más véleményen voltak, úgyhogy a leginkább lényegretörő alternatívát választottuk. Végül az ének, a nagyzenekari részek és a kórus hozzáadása után ez egy igazán gyönyörű dallá vált.