Nightwish.hu

Interjú Tuomasszal a Főnix Csarnokban

2009-04-04 Interjú Tuomasszal a Főnix Csarnokban

Tuomas Holopainen | NightwishA European Déja Vu turné ma véget ér. Hogyan foglalnád össze az elmúlt heteket?
Ez volt a leglazább, és néha a valaha volt legunalmasabb turnénk. Mindenki egészséges volt, relaxált, mindenki formában volt. Senki sem tartott a közönségtől, vagy az új számoktól, mert mindenki tudta a saját szerepét. Unalmas volt, de nagyszerű.

Mi volt a fénypontja ennek a turnészakasznak?
Az egész egyben volt nagyszerű, nem volt legjobb dolog.

Új színpadi képpel léptek fel. A hajód neve Ocean Soul. Régóta nem hallhattuk ezt a nevet a dalszövegeidben, lehetséges, hogy az új számokban újra előkerül?
A színpadi kép nem tőlem származik, a pirotechnikusunk ötlete volt, ő tervezte meg. És igen, lehetséges, hogy a név újra feltűnik: új időszak következik, de megmaradhat néhány régi dolog is.

Kit személyesítesz meg a hajódban: kapitány, tengerész vagy kalóz? Vagy kicsit mindegyik?
A hangulatomtól függ. Néha úgy érzem magam, mint egy tengerész. Néha erősnek érzem magam, olyankor kapitány vagyok, és néha kalóz akarok lenni. Néha úgy érzem, mindent irányíthatok, így egy kicsit mindhárom. Hangulatfüggő.

Tuomas Holopainen | NightwishA turné legutóbbi szakasza óta összegyűltetek próbálni, és néhány új szám került a setlistbe. Melyiket játszod most a legszívesebben, és melyik a kedvenced most Anette előadásában?
Minden bizonnyal a Romanticide és a Ghost Love Score a két nagy kedvenc, amit legszívesebben játszunk, és Anette nagyon remekül adja elő őket. De a Dead Boy’s Poem is nagyon hatásos vele.

Mesélj nekünk kicsit Troy Donockley-ról. Hogyan lehetséges az, hogy most veletek turnézik, és hogyan jellemeznéd őt?
Ő egy nagyon, nagyon jó barátom. Nagyszerű személyiség, barát, zenész és remek bűvész is. A Dark Passion Play felvételei idején találkoztunk, professzionális zenész. Lehetősége volt arra, hogy velünk jöjjön, minket pedig boldoggá tett az ötlet, szóval… *nevet*

Ezen a turnén az Indica az egyik előzenekarotok. Bár a stílusotok eléggé eltér, sokat dolgoztál velük. Mi az oka annak, hogy ennyit segítesz nekik?
Nagyon szeretem a zenéjüket, a stílusukat, annyira eredetiek, hogy egyszerűen muszáj imádnom őket. Évek óta rajongójuk vagyok, még azelőtt megszerettem őket, hogy megismertük volna egymást. Tudták rólam, hogy nagy fan vagyok, ezért kértek fel a produceri munkára. Most, hogy elkészítettük az angol nyelvű albumukat, még közelebb kerültünk egymáshoz, és azt hiszem, jó úton járnak a siker felé.

Tuomas Holopainen | NightwishEwo mindig veletek van: állandóan szervez, mindent elintéz. Ki ő számotokra: manager, barát, vagy inkább olyan apaféleség?
Elsősorban csapos! *nevet* Mivel ő az, aki a legelső lépéstől velünk volt, felfedezett minket és segített az első lemezszerződésünk megkötésében, hívhatnánk akár a banda hatodik tagjának is. Nagyon jó barát, de azért az eredeti foglalkozása manager.

Igaz az, hogy te is ordítasz a Master Passion Greed című számban?
Igen, vagy valami olyasmi… *elpirul*

Most már van egy saját házad, hol fogsz ezután számokat írni? Otthon, vagy valahol máshol?
Mindenképpen otthon, valószínűleg a saját hálószobámban. A régi Nightwish számok a szüleim házában születtek, de most, hogy már megvan a saját birodalmam, nyilvánvaló, hogy ott fogok komponálni.

Tuomas Holopainen | Nightwish

Lehetséges elkészíteni egy teljes demot a házadban?
Igazából egy egész albumot felvenni is lehetséges, a nagyzenekart leszámítva persze. Nemrég kölcsön adtam a helyet a Kotiteollisuus nevű finn bandának, és mivel ők egy egész albumot felvettek nálam, nem kétséges, hogy megfelel a hely ezekre a célokra. Manapság már nem kell annyira különleges technika, hogy elkészülhessen egy album, ha van elég helyed ahhoz, hogy minden felszerelés elférjen.

A London Session Orchestra a következő Nightwish albumon is közreműködik? Mennyi időt vesz igénybe, hogy ezt megszervezzétek?
Természetesen részt vesznek majd a felvételeken. Mivel Mr. Pip Williams segít nekünk, nem félek a dolog megszervezésétől. A fejemben komplett számok vannak készen, csak haza kell mennem, hogy leírjam őket, aztán időben elküldöm a kottákat Pipnek, és ennyi az egész.

A Dark Passion Play megjelenése előtt azt mondtad, hogy az album kicsit olyan, mint a ’Once és az Angels Fall First találkozása’. Most, hogy már van némi elképzelésed az új számokról, mit mondanál?
Nem igazán akarok még beszélni erről, túl korai lenne. De azt elmondhatom, hogy a felvételeken részt fog venni néhány régi és néhány új vendégzenész. Troy Donockley például szerepelni fog, és számíthattok néhány nagy meglepetésre… de nem árulhatok el többet, mert én ilyen titkokkal teli rejtélyes ember vagyok… *nevet*

Tuomas Holopainen | Nightwish

Milyen autót vásárolnál? Sportos, luxus kategóriájú, vagy kényelmes?
Van egy lakókocsim, ami nagyon kényelmes és nagy.

 

Terveztek valami különlegeset az Apocalypticával közös, turnézáró koncertre, ami a Hartwall Areenában kap helyet?
Erről még nem igazán beszélgettünk, de biztosan kitalálunk valamit. Lehet valami különlegesre számítani, ez biztos.

Van bármi, ami hiányzik most az életedből?
Nem. Na jó, természetesen pillanatnyilag hiányzik az otthonom, a saját ágyam, a csend. *nevet* De nem, semmi más, én most egy boldog ember vagyok.

Van olyan dolog, amit még senki nem kérdezett meg tőled, de szeretnéd elmondani?
A mostani turné alatt nagyjából 700 interjút adtam, azt hiszem, semmi nem maradt ki. *nevet*