Nightwish.hu

Interjú Anette-tel a várandósságról

2010-03-04 Interjú Anette-tel a várandósságról

Milyen érzés állapotosnak lenni ennyi évvel az első gyermeked születése óta?

Mivel az első terhességem rendkívül kemény volt, gyakori kórházi látogatásokkal és nehéz szüléssel, korábban úgy döntöttem, hogy nem lesz több gyerekem. Ezentúl problémáim is voltak a teherbeeséssel az első alkalommal, szóval tényleg nem gondoltam, hogy a testem képes lenne erre még egyszer, főleg, hogy már 38 éves vagyok. Most, hogy a sors közbelépett, és ennyi év után ismét állapotos vagyok (a fiam 9 éves lesz, amikor a kicsi megszületik), úgy érzem, mégis jó az időzítés. A fiam nagyon várja, és kicsit többet tud segíteni, mintha 2 éves lenne;=)

Kérlek, beszélj nekünk az őszi menetrendedről. Tarthatsz valamennyi szülésszabadságot, vagy hamar munkába kell állnod? Hogyan fogsz dolgozni, ha fogsz?

Amint világra hoztam a gyermekemet, Finnországba kell utaznom a lehető leghamarabb a próbákra, néhány hétig ott leszünk és az új számokon fogunk dolgozni. Azután elkezdődnek a felvételek, de mivel először mindig a különböző hangszereket, a nagyzenekart és a kórust vesszük fel, nem lesz rajtam nyomás, hogy bármit is csináljak ősszel. Persze el fogok utazni a felvételekre ahányszor csak úgy érzem, hogy ez lehetséges, de egyébként az én felvételeim nem kezdődnek el 2011 előtt. A szólóalbum, aminek a megjelenését erre az őszre terveztem, nem fog megjelenni a terhességem miatt, szóval azzal várok és majd a jövőben kezdek vele valamit.

A te korodban gyermeket vállalni nem ugyanolyan, mint huszonévesen szülni. Milyen pozitívumait látod annak, hogy közel 40 évesen vagy állapotos?

A fiamat 30 évesen szültem, és örülök, hogy olyan sokat vártam, hogy anyává váljak, és ezúttal még kényelmesebbnek tűnik minden. Nem stresszelek úgy a terhességen, mint az első alkalommal. Sokkal inkább élvezem, és nem félek attól, hogy a testem változik és nő, mint ahogyan akkoriban féltem. És áldottnak is érzem magam, hogy az én koromban még lehet gyermekem, ettől fiatalnak érzem magam, és a félelem, hogy hamarosan 40 leszek, sokkal enyhébbnek tűnik. Anyának lenni tényleg csodálatos dolog, és most, hogy idősebb vagyok, sokkal inkább élvezem. Persze nagy változás ez, hogy ismét lesz egy kisbabám, hiszen az elmúlt évek könnyűek voltak a fiammal, mert ő már tud magára vigyázni. Ugyanakkor úgy tűnik, sokkal tovább fogom fiatalnak érezni magam így, hogy láthatok még egy gyereket felnőni.

Hogyan fogsz boldogulni a következő Nightwish turnén?

Minden rendben lesz. Közösen úgy döntöttünk, hogy a legutóbbi világkörüli turné túl intenzív volt, szóval a következőt kicsit lazábbra tervezzük. Minden szervezés kérdése, és a kisbabámnak van egy nagyszerű apja, aki gondját viselheti majd, ha eljön az ideje, és egy dadusra is számíthatok, aki elkísérhet majd, ha időnként arra lesz szükség. Nem stresszelek ezeken a dolgokon, mert tudom, hogy minden rendben lesz. Az előző turné is annyira kemény volt, mégis működött a dolog úgy is, hogy a fiam közben otthon volt.

Szeretnél még valamit mondani? Ha bíztatnád a többi előadót, vagy felnőtt nőket ezekben a kérdésekben…

Gyermeket nevelni és karriert építeni egyszerre tényleg lehetséges. Soha senkinek nem kellene azt mondania, hogy nem teheted meg, mert képes vagy rá!

Forrás: www.rytmi.com