Nightwish.hu

Nightmail: Emppu – 2008 október

2008-10-27 Nightmail: Emppu – 2008 október

Girl from Lappeenranta N.Y. (Islip, N.Y.): A Nightwish és a Brother Firetribe miatt nagyon elfoglalt vagy. Szoktál egyáltalán lazítani? Mi az, ami kikapcsol? Szauna? Dohányzás? Atlétika? Család? Szerelem? Evés?
Emppu: Igen, igaz, hogy nagyon elfoglalt vagyok, és nem sok szabadidőm volt mostanában, de valahogy megtanulod a lehető leghatékonyabban kihasználni azt a kis időt is, ami van. Ha turnék között van egy szabad hetem, megpróbálom úgy alakítani, hogy ne legyen semmi kötelező feladatom azon a héten. Másrészt nem vagyok képes egy egész hétig a kanapén fetrengeni, szóval általában a kikapcsolódás valami olyasmit jelent, hogy a stúdióban lógok, elbabrálgatok valamivel, aminek nincs kötött határideje, rögzítem a saját dolgaimat. Esetleg megnézek egy filmet, PlayStation-özök, motorozok, elmegyek valahová fotózgatni, olvasok, találkozok a barátaimmal és a családommal, szaunázok- és igen, időnként eszek is. :D Csak a szokásos ’’agykikapcsoló’’ dolgok. Az, hogy a Brother Firetribe-ban játszok, is a kikapcsolódás egyik formája. A banda összes tagja tehetséges zenész, mindenkinek megvannak a saját projektjei, de mind szeretnénk megtartani a Tribe-ot, mint relaxáló/hobbiprojektet, még ha el is kanyarodtunk ettől mostanában egy kicsit. :)

Summer (Egyesült Államok): Ok, most már tényleg minden fórumtag tudni akarja, melyik szám beceneve a Döddödödöö. Bármi célzás??? =D
Emppu: Próbáld meg kimondani azt, hogy ’’dead to the world’’ hajnali 4-kor, útban hazafelé egy bárból, totál berúgva, rágcsálnivalóval a szádban, amikor valaki odajön hozzád, meghúzza a kabátod ujját, és a tegnapi setlistről kérdez. Ennyire emlékszem. :D

Joana Gato (Portugália): Szia! Hogy vagy? Jukka azt mondta a júniusi Nightmailben, hogy ő az istenek hangszerén játszik. Mi a véleményed erről? ;)
Emppu: Szégyen, hogy össze kell törnöm Jukka illúzióit, de annyira téved! Vagy talán jobb, ha hagyom, hadd legyenek ilyen téveszméi, és akkor nem veszti el az élet és a zene iránti kedvét. Te se áruld el neki!

Liza: Emlékszel az első rajongóra, aki autogramot kért tőled?
Emppu: Nehéz kérdés. Azt hiszem a szülőfalumból volt egy srác, de csak szivatásból kért autogramot.

Anna Schenck (Düsseldorf/Németország): Előfordult már, hogy koncert közben ki kellett menned a WC-re?
Emppu: Néha előfordul. Általában azért megpróbálom elintézni az ilyesmit koncert előtt.

Marian (Berlin): Törtél már össze gitárt?
Emppu: Szándékosan nem. Néhányszor ejtettem már le gitárt, meg volt, hogy leestek egy állványról, de sosem volt nagyobb a sérülés néhány ütésnyomtól. Koncertek közben mindig úgy tűnik, kapnak némi büntetést, mert olyankor látszik, mennyi szilánk hiányzik. Vagy például Antti, a gitártechnikus fogpiszkálókat szedeget ki belőlük, csak hogy múlassa az időt. Igen, párszor igazán úgy éreztem, hogy szét akarom zúzni a gitáromat, de mindig sikerült fékeznem magam.

Chris (Texas): Hey Emppu, lennél kedves elárulni, hogy a Mesa Boogie Rectifiers és a Marshall hangfalak mely modelljeit használod? Sok szerencsét neked és a bandának!
Emppu: Hmmm… Turnén egy Dual Rectifier-em van, de ez alapvetően csak egy tartalék arra az esetre, ha minden szerkentyűm elromlana valamilyen oknál fogva. Továbbá van két ősrégi Marshall JCM 800-am, ezek majdhogynem a kezdetektől utaznak velünk. Biztos vagyok benne, hogy lehetne találni jobbakat, de mivel ezeket már ismerem és megbízhatóak, és mert nagyon lusta vagyok, nem volt még energiám rögtönözni egy új szettet :D Köszönöm, minden jót neked is.

Bill ’’Crazy’’ Gramennos (Görögország): Üdvözlet Görögországból! Mikor mondtad el a szüleidnek, hogy gitáros akarsz lenni? Hogyan reagáltak? Vettek neked egy jó erősítőt?
Emppu: Igazából a bátyám akart gitározni, amikor fiatalabb volt, és a szüleim vettek neki egy kis akusztikus gitárt. Én is elkezdtem pengetni, és végül is lenyúltam tőle. Kicsit később, felsősként ismertem meg egy Matti nevű srácot, ő vett rá, hogy komolyabban érdekeljen ez az egész. A következő évben a nyári munkával keresett pénzemből vettem egy gitárt, egy kisebb erősítőt, és azóta is gurulok lefelé a lejtőn. De köszönet Mattinak! És a szüleimnek, hogy nem bátortalanították el kapásból a lelkes kölyküket. A kis akusztikus gitár most otthon lóg a falon, egy igen megtisztelő helyen :D

Juan B (Mexikó): Melyik a kedvenc élőben még soha nem játszott Nightwish számod?
Emppu: Talán valamikor remek lenne előadni a Meadows Of Heaven-t.

Sierra (Egyesült Államok): Mi volt a legfurább dolog, amit rajongók valaha is feldobtak a színpadra?
Emppu: Hmmm.. Elég sok mindent dobálnak fel nekünk. Levelek, CD-k, virágok, plüssállatok… Azt hiszem egyszer valaki feldobott egy levetett alsógatyát. Nyilván semmi borzasztó nincs egy gatyában, de inkább a női alsóneműket részesítem előnyben – úgy értem, nem női alsónemű, amit egy fickó hordott, hanem női alsó, amit nő viselt!

Alex (Kanada): Úgy hallottam, hogy otthon van egy saját stúdiód. Önállóan milyen zenét szerzel? Fogsz szólóalbumot készíteni?
Emppu: Igen, a producerünkkel, Teroval van egy kis műhelyünk, ahol a Nightwish számára is elég sok mindent rögzítettünk. Tero valóban dolgozik is ebben a stúdióban, amíg én a saját projectjeimmel vagyok elfoglalva (pl. a Brother Firetribe-bal), bár gyakran csak töltöm az időt, ötleteken agyalok, zenét hallgatok és sörözök. Amikor van némi szabadidőm, és nem foglalnak le egyéb feladatok, jó időtöltés a barátaim bandáival együtt dolgozni. Ez jó kis váltás, az egyetlen feladatom, hogy megnyomjam a REC-gombot, és rájuk ordítsak, hogy ’’Nem jó, újra!’’. Ez nagyszerű. Most is van néhány futó projektem, de ezekről majd később mesélek bővebben.

Charlotte (Egyesült Királyság): Művészként kreatívabbnak érzed magad a Brother Firetribe-ban?
Emppu: Igen, talán… A Tribe-ban mindenki szabadon azt csinál, amit akar. Másrészt a zene is sokkal szabadabb, szükség van egy bizonyos torz és mocskos beállítottságra, hogy képes legyél eljátszani. Anélkül, hogy megkérdezném a többieket, azt hiszem, mindenki olyan jól érzi magát ebben a műfajban, hogy elég könnyű kreatívnak lenni. És mindenki bízik abban, hogy a többi tag képes előjönni valami kiemelkedővel. Vagy talán csak olyan ez, mint amikor a kicsi Empput elengedik az édességboltba, és ott azt művelhet, amit akar. :D

Anon (Egyesült Államok): Mi a kedvenc trágár poénod?
Emppu: Még egy gyenge mocskos poén is jó poén.:D

Terra (Kalifornia, Egyesült Államok): Jó zenei háttérrel rendelkező családból származol?
Emppu: Igen, a zene hobbivá vált a családomban. Az édesapám könnyedén énekel hamisan és gitározik, míg édesanyám szintén könnyedén énekel de nem hamisan, ő korábban harmonikázott is. A gyerekek meg igyekszenek jól kijönni az öröklött génekkel. Heh. Emlékezetes alkalom történt nem is olyan rég, amikor a nagymamám meghalt, és anya felhívott, hogy megkérdezze, eljöhetne-e a stúdióba, hogy rögzítsen egy dalt a temetésre. Akkor együtt zenélgettünk kicsit, én gitároztam, ő pedig énekelt. Szép pillanat volt ez anya és fia számára, hogy vethettünk egy pillantást egymás életébe. Nagyszerű lett volna, ha az alkalom nem ilyen szomorú. Szívesebben vennék fel egy számot egy esküvőre.

A fan: Mi történik majd, ha 70 éves leszel? Ugyanilyen energikus leszel, mint most? (:
Emppu: Hmmm… Nagyon bizakodó vagy, hogy szerinted olyan sokáig fogok élni:D. Köszönöm, köszönöm. Remélem, hogy akkor már könnyed, békés életem lesz. De az is lehet, hogy úgy alakul, hogy nem adom fel, és az unokáim majd bolondot csinálnak a nagyapjukból, aki a nappaliban zúz a gitárjával, nővérkéket hajkurász, ellóg egy helyi bárba, és nem emlékszik, ki is ő valójában, vagy honnan jött. De az is lehet, hogy rigolyás vénember leszek, aki örökké kritizálja a fiatalságot, és arról prédikál, mennyivel jobb volt minden a régi szép időkben: a gyerekek tisztelték a szüleiket és nem keveredtek állandóan kétes ügyekbe, és a zene is sokkal jobb volt, nem úgy, mint ez a lárma, amit manapság hallgatnak. Majd az idő eldönti, tessék szurkolni.

Joy (Hollandia): Mi volt a legnagyobb hiba/baki a színpadon, amit elkövettél?
Emppu: Hirtelen egyetlen dolog jut eszembe, csak pár hónapja történt. A gitárom hátán van néhány rugó, amik feszítik a húrokat, így azok nem hangolódnak el. Ezen a bizonyos koncerten épp vidáman zúztam Tuomas oldalán, amikor észrevettem, hogy nem hallom túl jól a saját gitárom hangját. Amikor visszatértem a saját oldalamra és az erősítőm mögé álltam, csodálkozni kezdtem, miért hangzik olyan furán, amit játszok. Amikor a szám véget ért, kimentem a színfalak mögé, hogy megnézzem, mi a gond, és rájöttem, hogy az egyik rugó beakadt a nadrágomba, és gatyámon fityeg. Persze a hangolás teljesen odalett. Már majdnem zavarba jöttem, de a pokolba is, a nyakamba kaptam egy másik gitárt és visszarohantam a buliba. Különös, hogy senki nem emlegette fel a dolgot. Talán a hangtechnikusunk, Kimmo, amilyen intelligens, letekerte a hangerőmet a keverőpulton :D

charlotte (Anglia): Úgy nézel ki, mint az anyám. Milyen érzéseket kelt ez benned? :)
Emppu: WOW! Megadnád a telefonszámát? :D

Sofia (Mexikó): Mi az első gondolatod, amikor színpadra lépsz?
Emppu: Hmmm… Mindig abban reménykedek, hogy a közönség őrült lesz és élvezni fogja a showt. Ez lendületbe hoz, hogy a javadat add, a kölcsönhatás mindig jelen van. Korábban abban reménykedtem, hogy minden rendben lesz és nem baltázok el semmit, de mostanában inkább arra gondolok, hogy történjen valami kis baki, ami különlegessé teszi a koncertet :D

Ana (Brazília): Mit szeretsz leginkább egy nőben?
Emppu: Na, ez könnyű kérdés: cicik és popsi! Nem, csak hülyéskedek… az a legfontosabb, hogy mi van a két füle közt. ’’Nem minden arany, ami fénylik’’ :D