Nightwish.hu

Anette naplója

2007-05-20 Anette naplója

Ezen az oldalon az új énekesnő naplóját olvashatjátok – a fordításért köszönet Ildikónak!

2007.03.21.
Hááát……véget ért három hét felvétel és otthontól való távollét… Egyszerre vagyok boldog és szomorú… ;) Vegyes érzelmek, természetesen… Az egész időszak kemény munkával telt, de nagyon megérte… Szomorú vagyok, hogy el kell hagynom ezt a helyet, ahol olyan sok éjszakát átaludtam, olyan sokat nevettem, tövig rágtam a körmeimet a horrorfilmek miatt, jókat ettem, együtt voltam az új családommal, és annyiféleképpen énekeltem, ahányféleképp csak tudok, kihasználva a hangomat, ahogyan csak tudom… Nagyszerű időszak volt!!! És a legjobb az egészben, hogy ez csak a kezdet… hamarosan újra találkozunk!!!

2007.03.20.
Már csak néhány dolog volt hátra: Végighallgatni az összes felvett dalt, rögzíteni pár apróságot, mielőtt azt mondhattuk, minden rendben, és mehettünk a keverőasztalhoz tökéletesíteni. A nap főként pakolással és cd-k rögzítésével telt, és elfogyasztottuk az utolsó közös vacsoránkat. Este aztán buliztunk!! Szuper jó buli volt, és bár én heteken keresztül mértéket tartottam, józan maradtam, hogy jól tudjak énekelni, ezen az éjszakán elengedhettem magam, ihattam, és együtt tombolhattam a fiúkkal… Hajnalig nem aludtam el, reggel persze nem éreztem túl jól magam, de megérte!! Fantasztikus este volt!

2007.03.19.
Részemről befejeződtek a felvételek, most Marco jött, hogy megcsinálja, ami még hátravan. Mint mindig, most is nagyszerűen énekelt, és a hangja sokat adott a dalokhoz. Amíg ő a felvételekkel dolgozott, nekem vendégeket kellett szórakoztatnom. Jött néhány ember lemezkiadóktól, és mások is voltak itt. Nekik köszönhetően mozgalmas, nyüzsgéssel teli napunk volt; este mindannyian együtt ettünk, mielőtt elmentek és lefekhettünk.

2007.03.18.
Vasárnap van, az én hangfelvételeim utolsó napja!!! Egyetlen szám volt hátra, egy bónusz dal, amiről még nem tudjuk, megjelentethetjük-e, mivel az eredeti szerzője még nem adta hozzájárulását… De szorítunk érte, és természetesen felvettük. Ez egy nagyon-nagyon szép dal, és Tuomas szövege tökéletesen illik hozzá. Bár én kicsit idegeskedtem miatta, mert a vége borzasztóan magas, és itt-ott számomra nehezen énekelhető részek vannak benne. De a srácok nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, és amikor elkezdtük a munkát, csak hagytam, hadd “áramoljon“ a dal, és nagyon jól ment. Kidolgoztuk az akkordokat, majd Tuomas felvette a billentyűk “szerepét”, és nagyszerűen hangzott! Nagyon remélem, hogy a dal szerzője igent mond, mert nagy csalódás lenne, ha nem jelentethetnénk meg…

2007.03.17.
Újra hétvége, de folytattuk a felvételeket, mivel az idő egyre inkább sürget minket… Ma azzal a számmal foglalkoztunk, aminek a zenéjét Emppu szerezte, a szövegét pedig Tuomas írta. Amikor először kellett ezt énekelnem a demó felvételéhez, furcsa volt, és nehezen ment a rendkívül változatos dallama miatt… De Tuomas sokat gondolkodott rajta, és végül is arra kért, énekeljek inkább kicsit egysíkúbban, változtatott a dallamon, és így igazán klassz lett… Szerintem ez a leghátborzongatóbb dal, ugyanakkor nagyszerű a ritmusa és a dallama… Egész nap ezzel kísérleteztünk, sok volt a “Nem, meg tudnánk azt csinálni??”, ezt követte a “Húú, de jó…”. Nagyon vidám nap volt, egyike azoknak, amikor sok mindent ki kellett próbálnunk, és igencsak el kellett gondolkodnunk az időközben felmerült problémák megoldásán. De amikor végeztünk az énekkel és Tuomas is megcsinálta a billentyűs felvételeket, úgy éreztük, ez egy nagyszerű dal, kísérteties elemekkel… Szerintem olyan, mintha az Átok és a Tim Burton filmek kombinációja lenne. Amikor elérkezett a pihenés ideje, megszámoltuk a felvett dalokat: már 11 készen van!!

2007.03.16.
Reggel lazítás, majd a szokásos séta, 13.30-kor pedig ismét megkezdtük a munkát. A mai dalban sok volt a számomra magas hang, egy kicsit aggódtam is az influenza miatt, de bemelegítés után újra rendbejött a hangom. Ez egy lágyabb dal, a demó felvételekor rögtön megszerettem. Nagyon szép a szövege, a refrénből pedig melankólia sugárzik. Ezért szeretem énekelni. Vacsora és a felvételek folytatása után, de még tévézés és lefekvés előtt szaunáztam egyet. Most már sokkal jobban éreztem magam, és ez boldoggá tett, mivel még két dal hátravan…

2007.03.15.
Mivel még mindig nem éreztem valami jól magam, reggel még pihentem, és csak fél kettőkor álltunk neki a felvételeknek, amikor is a leendő bónusz számot rögzítettük. Egy nagyon vidám, szép dalt, ami nekem nagyon “finnek” és “skandinávnak” hangzik. Jól ment, fél nyolcra végeztünk is vele. Eljött az idő, hogy pihenjek egy kicsit.

2007.03.14.
Borzasztó fejfájással ébredtem, és nem éreztem jól magam. Az egész testem sajgott, vettem be fejfájás-csillapítót, és néhány órára visszafeküdtem az ágyba. Sajnos semmi nem segített, amikor elkezdtük az új dal felvételeit, nagyon rosszul teljesítettem, így ki kellett hagynunk egy napot, hogy pihenhessek. Bevettem valami influenza elleni gyógyszert, egész nap csak a tévé előtt ültem, és pihentem. Pocsék egy nap, de megengedhetünk ennyi kihagyást, ez nem jelentett gondot…

2007.03.13.
Egy átbulizott éjszaka után mind fáradtak voltunk, és elég lazán vettük a dolgokat. Ki kellett sminkelnem magam, szép ruhákat kellett felvennem, stb., hogy megcsináljuk az interjút és a fotókat. A szemeim karikásak voltak a kevés alvás miatt, de mivel nem ittam sokat, egészen jól éreztem magam. Délután az újságíró elment, mi pedig dolgozni kezdtünk egy dallal, aminek nemzeti sajátosságai vannak. Olyan hangokat is énekeltem, amiket a lapp népzene inspirált. Olyan ez, mint a homokos sivatag és Lappföld találkozása; és persze jó adag zene. ;) Az este ismét a tévé előtt végződött.

2007.03.12.
Ma egy olyan dalt vettünk fel, amit eredetileg csak bónusznak szántunk, de miután elkészültünk vele, mindannyian úgy gondoltuk, hogy az albumon a helye… ;) Ez egy nagyon vidám, dallamos nóta, igazán fülbemászó refrénnel. Néhány óra alatt elkészültünk a felvétellel. Délután jött egy újságíró, hogy meghallgassa az új dalokat és interjút készítsen velem. Nagyon jó fej volt, megadta az este hangulatát, és ez meglehetősen késő éjjelig kitartott… Az újságíró és Tuomas még dalra is fakadtak… úgy hörögtek, mint az album legagresszívebb számában… Nagyon vidám este volt -és biztosíthatlak titeket-, sok nevetéssel… ;)

2007.03.11.
Újra munkában néhány távol töltött nap után. A tizennégy perces dallal kezdtünk, erre szántuk az egész napot. Úgy éreztem, a testem és a hangom is kellőképp kipihent, de ilyenkor mindig kell egy kis idő visszarázódni a munkába, úgyhogy mind könnyedén voltunk. Apránként haladtunk, amíg az én részleteim közül mindet kidolgoztuk, és már csak Marco hangját kellett hozzáadni. A dalban rengeteg különböző elem van, teli van erővel, érzelemmel, lágysággal és durvasággal. Ezek együttesen teszik igazi élménnyé, olyanná, akár egy film, mint azt majd halljátok… A kemény munka után lazítás következett, aztán lefeküdtünk.

2007.03.08.
Ma Marco folytatta a saját dalának felvételét, így kellemes, pihentető napom volt; csak figyeltem őt, és élveztem a hangját. Nagyon kemény szám az övé, és mint azt mindnyájan tudjátok, Marco nagyon erőteljesen tud énekelni; így tett most is… Délután elment, én pedig egy tizennégy perces mesterművön kezdtem dolgozni: felvettük az első néhány versszakot, mind jól ment. Este lazítottunk, vacsoráztunk, stb., és lefeküdtünk, miután meghallgattuk az eddig felvett dalokat – már hét számot megcsináltunk! Hú, elképesztően nagyot alkottunk, és mind úgy éreztük, jár nekünk néhány nap pihenés és vakáció, így hát elhatároztuk, hogy a hétvégét távol töltjük, és csak vasárnap délután folytatjuk a munkát.

2007.03.07.
Egy sms hangja ébresztett… arrghhh… nyolc óra húszkor… puiihhh… Reggeli előtt lezuhanyoztam, és megpróbáltam “magamhoz térni“. Kissé fáradt voltam, így hát úgy döntöttem, teszek egy nagy sétát, hogy a testem is felébredjen. Ez mindig segít, hogy jobban tudjak koncentrálni az éneklésre. Ma Marco énekelte fel a saját részeit, így én csak ültem és hallgattam, ahogy énekelte a dalt, amit én már elkezdtem. Szokás szerint fantasztikus volt, mindig öröm őt hallgatni. Ez egy nagyon erőteljes hangzású szám lesz. Miután Marco végzett, felénekeltem a “szerepemet” a refrénekben, és máris itt volt a vacsora és a hangszálak pihentetésének ideje. Pokolian sok akkordot tettünk ebbe a számba, szinte szédültem, annyi hang kavargott a fejemben… ;) De a dal elkészült, és egy újabb szünet után ismét Marco énekelt fel egyet az ő számai közül. Ez egy akusztikusabb dal, némi kelta beütéssel, a zenéjét is Marco szerezte. Én csak a háttérben vokáloztam, majd miután Marco végzett, én következtem a felvétellel.

2007.03.06.
Egy jól átaludt éjszaka után lazítottunk, és csak ebéd után kezdtünk újra az előző esti dallal foglalkozni; mire elérkezett a vacsora ideje, már készen is voltunk vele. Evés után hozzáláttunk az ötödik szám felvételéhez. Ez ismét egy olyan dal, amelyben Marcóval osztozunk az énekes részeken, úgyhogy elénekeltem a saját “szerepemet“, és aznapra befejeztük a munkát.

2007.03.05.
Reggeli után folytattuk a munkát az Eva-val, az összhanggal foglalkoztunk, és ezzel a dal teljes lett. Nagyon jó érzés tudnom, hogy ez az első dal, amelyben halljátok majd a hangomat a Nightwish tagjaként, és remélem, titeket is annyira megérint majd ez a szám, mint engem… Igazán nagyszerű dal! Mivel minden simán ment, rögtön hozzá is fogtunk egy másik gyönyörű nóta felvételéhez.
Ez a szám fantasztikus lesz a zenekarral és a kórussal, öröm énekelni a szólókat, szóval igazán élveztem a délutánt, aztán pedig csak pihentem egész este. Az ilyen érzelemmel teli dalok éneklése felkavarja az embert, úgyhogy egy kis nevetésre volt szükségem, csak vidám műsorokat néztem a tévében… semmi horrort…

2007.03.04.
Korán ébredtem, és nagyon jókedvűen, úgyhogy reggeli előtt tettem egy kellemes sétát, élvezve a táj szépségét. Aztán énekelgettem egy kicsit, hogy bemelegítsem a hangszálaimat, mielőtt megkezdtük a második dal felvételét, ami nagyon simán ment. Délután szünetet tartottunk, együtt szórakoztunk és lazítottunk, gyorsan telt az idő… Nagyon jó volt ;)
Egy kicsit később, este elkezdtünk az “Eva”-n dolgozni, az első dalon, amely majd májusban megjelenik, de csak letölthető formában. Ez egy lágy és szomorú dal, teli érzelemmel. A munka eléggé kimerített minket, és úgy éreztük, ma már eleget dolgoztunk, úgyhogy a befejezést elnapoltuk. Ismét felkapcsolt lámpánál aludtam el – a horrorfilmek miatt…

2007.03.03.
A tényleges felvételek első napja fél tízkor, egy nagyon kellemes és kiadós reggelivel kezdődött, aztán kiválasztottuk a nekem megfelelő mikrofont, és hangoltunk. Majd elérkezett az első dal -egy nagyon gyors és “ütős” szám- felvételének ideje, és Marcóval felosztottuk egymás közt az énekes részeket. Minden simán ment, alig néhány óra alatt el is készültünk. Mivel én még aznap szerettem volna nekiállni egy újabb dal felvételének, szundítottam egy kicsit, hogy újult erővel foghassak hozzá. Vacsora után folytatódtak a felvételek, “úton volt” a második szám. Ez egy dal különböző éneklési technikákkal, ami erős koncentrációt és figyelmet igényel, és azt, hogy az ember szívét-lelkét beleadja, úgyhogy a felvételt elnapoltuk, és órákon keresztül csak a strófákkal foglalkoztunk, pihentünk, és egyszerűen csak együtt voltunk. Ez egy nagyon jó hely, mivel folyamatosan itt lehetünk, ráadásul magunk lehetünk, és aminek igazán örülök, hogy titokban marad az ittlétünk… Paparazzik mindenütt… Mivel a srácok teljesen “rákattantak” a rémisztő filmekre, minden este ilyeneket nézünk, és azt hiszem, az idegeimnek pihenésre lesz szükségük ezek után a hetek után. ;)

2007.03.02.
Itt az idő, hogy én mint új énekesnő stúdiónaplót vezessek az új album dalfelvételeiről.
Az idáig vezető utam meglehetősen későn, egy nagyon barátságos stúdióban ért véget, ahol a srácok és a technikusok fogadtak. Mivel már este volt, csak vacsoráztunk, és pihentünk a másnapi nagy munka előtt.