Nightwish.hu

Az SR rádió interjúja Anette-tel

2010-01-29 Az SR rádió interjúja Anette-tel

– Anette Olzon is egyike a P3 gála fellépőinek, vele fogunk most telefonon beszélgetni. Jó reggelt!

– Jó reggelt!

– Hogy vagy?

– Jól vagyok, köszönöm.

– Anette Olzon.. talán nem kapja fel azonnal a fejét minden hallgatónk, hogy ’igen, ez ő’, ezért elmondom, hogy te vagy a Nightwish énekesnője.

– Igen, ez így van.

– Azok kedvéért, akik nem tudnák, hogy a Nightwish mennyire nagy, elárulom, hogy eléggé.

– Igen, nagyszerű banda, így igaz. Világhírű, és rengeteg Nightwish lemez fogy.

– És egy hatalmas turnén vagytok most… 2007 óta? Vagy ez a turné már véget ért?

– Szeptemberben lezártuk a turnét, két évig tartott.

– Szóval lényegében körbeutaztad a világot.

– Igen, bár kihagytam néhány országot. Afrikában pedig egyáltalán nem voltunk. De talán a következő turnén.

– Talán a szimfonikus metal nem annyira népszerű Afrikában?

– Igazából szóba került, hogy esetleg mehetnénk oda is. Szóval, meglátjuk, talán van ott is néhány metalarc.

– Ami azt illeti, te, mint előadó, elég sokszínű vagy. Korábban oboáztál, feldolgozásokat játszó bandákban énekeltél, szerepeltél musicalekben, balettakadémiára jártál. És most a Nightwish. Miben érzed a leginkább otthon magad?

– Nagyon szeretek a Nightwish tagja lenni. A Nightwish előtt nem igazán hallgattam vagy énekeltem metalt, de most már egészen belerázódtam és megismertem más bandákat is. Nyitottá váltam erre a zenei stílusra. A Nightwish zenéje pedig nagyon színpadias. Egészen olyan, mint egy musical. Amikor színpadon vagyok, rengeteg különböző elemből áll minden – különböző zenei témák… Kicsit olyan, mint egy szerepet játszani. Szóval nagyon otthon érzem magam a Nightwishben.

– Most a saját neveddel fogsz szerepelni a P3 gálán. Ez azt jelenti, hogy szólóalbumod is lesz?

– Igen, ez a terv. Most ősszel sokat stúdióztam, új dalokon dolgoztam. Ez csak egy kis mellékes project lesz, a saját szórakoztatásomra.

– Sajnos most ezek közül semmit sem tudunk lejátszani. Tudnál mondani valamit arról, hogyan fognak szólni a számaid? Ez az, amit soha nem kérdezhetsz meg egy előadótól. Úgyhogy most nagyon boldog vagyok, hogy feltehetem neked ezt a kérdést!

– Hogyan is írhatnám le… Egyáltalán nem metal. Leginkább a rock műfajába tudnám sorolni. ’Enya gitárokkal’, ahogyan mi jellemeztük.

– Ez nagyon jól hangzik!anette_moszkva3

– Igen! Azt hiszem, nagyon érdekes lesz!

– Ha jól tudom, téged nagyon érdekel a divat. Ez azt jelenti, hogy a gálán is valami lenyűgöző fellépőruhában láthatunk majd?

– Ez alkalommal egészen átlagos ruha lesz rajtam. De modern lesz!

– Előadónak lenni kicsit olyan, mint egy egész csomagnak lenni. Úgy értem, több különböző dologra kell figyelned. Ez veled is így van?

– Szerintem nagyon fontos, hogy legyen egyéniséged. A színpadon is… és főleg a színpadon! Persze azon kívül is van egyéniségem, de fontos, hogy a közönség számára valami szenzációsat nyújtak. Nyilván nem mondhatom, hogy minden fellépőruhám tetszik mindenkinek. De mindig beleviszek valami plusz gondolatot az öltözködésbe. Ha például Oroszországba megyünk, akkor próbálok valami oroszosat felvenni.

– Kérlek, áruld el, milyen volt az oroszos témájú ruhád!

– Nos… Kicsit színesebb volt… És csizma volt rajtam, rojtokkal. Szóval, elég színes összességében.

– Jól hangzik! Lényegében az egész életed arról szól, hogy valamilyen módon kifejezesd a kreativitásodat?

– Igen, úgy értem, sokan eltérnek ebben, de én imádom a ruhákat. Szerintem jó szórakozás foglalkozni velük, és tényleg érdekel. Variálhatom a különböző ruhadarabokat, aztán színpadra lépek, és jó azt érezni, hogy szép és különleges vagyok, hogy valami olyat viselek, ami jól néz ki.

– Ahányszor rád gondoltam eddig, mindig az jutott eszembe, hogy a te életednek tökéletesnek kell lennie, világhírű énekes vagy, ugyanakkor a saját hazádban nincs akkora hírneved.

– Igen, ez valóban elég klassz.

– De ez tényleg így van?anette_moszkva2

– Igen, egészen így. És nagyon jó. Bár, van egy blogom, amit elég sokan olvasnak, és szerintem sokan tudják is, ki vagyok. És a városban, ahol élek, szintén rengetegen ismernek. De ez nem olyan, mint külföldön, hogy aki felismer, az rám ugrik. Nagyon szeretem a svédek hozzáállását, ha hírességekről van szó. Szeretem, hogy kicsit olyan nemtörődömök vagyunk. Szeretem, hogy elsétálunk valaki mellett, aki tényleg nagyon híres, és maximum megjegyezzük, hogy ’hé, ez ő’, de egyszerűen továbbsétálunk. Mi nem rohanunk oda, hogy ’oooh, adj egy aláírást!’. Azt hiszem, ez a hidegvér nagyon klassz itt Svédországban. Mi mind egyenlőek vagyunk, attól függetlenül, hogy kik vagyunk. És azt hiszem, ez nagyszerű.

– Persze, ez még változhat, most, hogy szólóban is énekelni fogsz a P3 gálán. Rengeteg előadó számára ez volt az áttörés.

– Abszolút. És mindig benne van ez valahol, hogy a saját hazádban szeretnél híres lenni. Szóval ugyanakkor jó is, ha ismernek Svédországban. Mert a srácok hazájában, Finnországban tényleg nagyon híresek vagyunk. Ők ott tényleg szupersztárok. És ez nagyon stresszes. Ugyanakkor, azt hiszem, ők nagyon büszkék arra, hogy a finnek büszkék rájuk. Szóval azért nem lenne rossz, ha kicsit többen észrevennének Svédországban. Ebben nem lenne semmi rossz. Persze, mindent csak módjával…

– Találkozunk a keddi gálán! Érezd jól magad!

– Köszönöm, te is! Szia!

Képek forrása: music-photo.ru és headbanger.ru