Nightwish.hu

Nightmail: Anette – 2007 június

2007-06-21 Nightmail: Anette – 2007 június

Alena (Németország): Láttad valaha a Nightwish-t élőben, vagy találkoztál bármelyik taggal, mielőtt csatlakoztál?
Anette: Nem. Csak az End Of an era DVD-t láttam.

Kristin (Németország): Azt írtad, Tuomas felhívott egyszer, és azt mondta, nem te leszel az új énekesnő, bár nagyszerűen énekelsz. Miért mondta ezt? És hogyhogy meggondolta magát?
Anette: Ez azért volt, mert gyermekem van; de mint azt később elmondta, túlreagálta a dolgot, túlságosan félt az esetleges jövőbeni problémáktól.

Alex (Siegen (Németország)): Mért olyan soká jelenik meg az album? Úgy tűnik, már készen van (elmondhatod, ha nem így van ; )).
Anette: Mert ha már nyár előtt megjelentetnénk az albumot, fel kellene lépnünk fesztiválokon, azokon debütálnék, de a fiúk úgy gondolják, könnyebb lesz nekem, ha az USA-beli körúton szerepelek először.

Myra (New York): Mi volt a legnagyobb lecke, amit anyaként megtanultál? :)
Anette: Rengeteget tanultam, és tanulok most is nap mint nap, szóval nehéz egyetlen dolgot mondani. Talán türelmesnek lenni, venni egy mély lélegzetet, és nem mindig mindent túl komolyan venni. ;)

Joana (Portugália): Olvastad a Nightwish-könyvet? Ha igen, mit gondolsz róla?
Anette: Megkaptam a könyvet, de úgy döntöttem, nem olvasom el, mivel nem akartam ez alapján megítélni a srácokat. Nem akartam valaki más szavait és gondolatait olvasni róluk, mivel soha senkit nem ítélek meg előre. Szerintem fontos, hogy mindig magad alkoss véleményt, és ne másokra hallgatva.

Celeste (Chile): Mit érzel, amikor énekelsz?
Anette: Az éneklés a bennem lévő érzések rendezésének egy módja, és mindig is az lesz. Énekelek, ha szomorú vagyok, ha boldog, dühös, elkeseredett vagy pajkos vagyok… Nagyon sok érzés tölt el, amikor olyan dalt énekelek, amit szeretek, és könnyen elsírom magam az érzelmes számoktól.

Darko (Svédország): 1) Ki volt az első, akinek elmondtad, hogy te lettél a Nightwish új énekesnője?
2) Nehéz volt titokban tartani? Volt olyan, hogy majdnem kicsúszott a szádon?
Anette: 1) A bátyám.
2) Igen, nagyon nehéz volt. Meg akarsz osztani valakivel egy olyan nagy dolgot, mint ez, de sokáig hallgatnod kell róla – ez nagyon nehéz. Mivel nem tudok jól hazudni, inkább távol maradtam a barátaimtól azokban a hónapokban, remélve, hogy megértik majd, amikor a titokra végre fény derül. És szerencsére így is lett!

Meira (Helsinki): Ezt már Tuomas-tól is megkérdeztem, most te következel: A Múmin melyik szereplője lennél? ;)
Anette: Hmmm… Azt hiszem, Múmin és Too-Ticki kombinációja vagyok =) Megvan bennem Múmin naivsága és Too-Ticki józansága is.

Carol Ann Trachy (Montreal): Azt szeretném tudni, szándékozol-e részt venni a következő album(ok) megalkotásában. És ha igen, szerinted Tuomas mit szólna az ötlethez?
Anette: Mindig Tuomas fogja írni a dalszövegeket, azok az ő „gyermekei”, hogy úgy mondjam. De a zenét és a dallamokat közösen alkotjuk, így nem kizárt, hogy a jövőben valamit én is hozzáteszek, ha lesz olyan ötletem, ami a többieknek is tetszik.

Kenny Gastmans (Tessenderlo, Belgium): Tudom, ez most ostobán hangzik, de el tudod énekelni a régi dalokat? A hangod más mint Tarjáé, és szeretnélek hallani régi számokat énekelni.
Anette: Nem, ez egyáltalán nem buta kérdés… Megértem, hogy sok rajongó aggódik, és arra kíváncsi, el tudom-e énekelni a régi dalokat. A koncerteken ugyanannyi régi számot játszunk majd, mint újat, és minden régi dalt a magam módján fogok előadni. A számok olyanok lesznek, mint azelőtt, nem lesznek nagy változtatások vagy ilyesmik, csak annyi lesz a különbség, hogy most az én hangommal fognak szólni. Remélem, elfogadjátok majd az én előadásomban is, és szívetekbe zárjátok a dalokat.

Kathy: 1. Hogyan reagált a családod, amikor elmondtad nekik, hogy te vagy a Nightwish új énekesnője?
2. Lesznek balladák az új albumon?
Anette: 1. Boldogok voltak, és nagyon büszkék rám. ;=)
2. Igen, lesznek.

Nóra (Magyarország): Melyik volt a meghallgatás számodra legnehezebb része?
Anette: A hosszú várakozás. Nem tervezhettem előre az életemet, mivel nem tudtam, mi vár rám a közeljövőben.

Paul Flynn (Cork, Írország): Milyen bandákat / zenészeket hallgatsz jelenleg? Különösen a metál / alternatív stílusra gondolok.
Anette: Sonata Arctica, Amorphis, Tarot, Within Temptation.

DMLucia (Cluj-Napoca, Erdély): Hogy birkózol meg azzal a ténnyel, hogy kb. két és fél évig fogsz turnézni a Nightwish-sal (persze szünetekkel), és közben egy gyermek édesanyja vagy?
Anette: Mindeni ezt kérdezi. ;=) Sok férfi és nő van, akinek a munkája miatt utaznia kell, sokat van távol otthonától, és gyermeke is van, csakúgy mint nekem. Sok állás megköveteli a hosszú ideig tartó távollétet, és az én választásom volt, hogy egy bandában énekeljek, és velük turnézzak. A fiammal sms-ben, telefonon és számítógépen keresztül beszélgetek, amikor távol vagyok, és amikor otthon vagyok, a lehető legtöbb időt töltöm vele. Sokan vannak, akik szeretik őt, és ez jól működik. Büszke rám, és szereti, amit csinálok.

Maria (Varkaus): Milyen vagy a színpadon? Te is számtalanszor váltasz majd ruhát, ahogyan azt Tarja tette? :D
Anette: Beleélem magam a dalokba, és különbözőképpen adom elő őket, ez a hangulatuktól és a szövegüktől függ. Szeretek a srácokkal együtt mozogni a színpadon, és érezni, hogy mindannyian jól szórakozunk, a zenekar és a közönség is. Nem akarok túl gyakran átöltözni, csak ha majd valamilyen különleges esemény lesz, dvd-felvétel vagy ilyesmi.

Valéria (Olaszország): Mit gondolsz Tuomas dalszövegeiről? Érted őket?
Anette: Nagyon sok műfajban énekeltem azelőtt, de még nem találkoztam ilyen különleges és érzelmes szövegekkel. Tuomas szavainak értelmét nem mindig a felszínen találod, ettől olyan érdekes közvetíteni és megérteni azokat. Úgy érzem, én nagyon jól megértem, persze csak Tuomas tudhatja, mit is jelentenek valójában.

David Connolly (Waterford, Írország): Ha választhatnál egy országot vagy helyet, ahol fellépsz, melyik lenne az, és miért?
Anette: Kisgyerekkorom óta szeretnék a Wembley Stadionban énekelni, és azt hiszem, ehhez tartanám magam. ;=)

Nina (Kajaani): Izgulsz a koncertek miatt? :)
Anette: Igyekszem minél kevesebbet idegeskedni, főleg, hogy még elég sok idő van a turnéig. Számomra ez egy mód, hogy felkészítsem magam mentálisan és a hangomat is, hogy amikor a turné kezdődik, biztos legyek a dalokban és rendben legyek fejben is.

Ocean Soul (Kerava): Mi a legnagyobb félelmed amiatt, hogy Tarja nyomdokaiba lépsz?
Anette: Nem érzek emiatt félelmet. A fiúk engem választottak új énekesnek, mindannyian kedveljük egymást, és jól érezzük magunkat együtt. Ez az, ami fontos nekem, hogy ők szeressenek és támogassanak. Amióta tudom, hogy mellettem vannak, nem félek.

Nightsun (Horvátország): Ki a példaképed, és miért?
Anette: Nincs kimondott példaképem, de felnézek a szerény emberekre, akik nem képzelnek túl sokat magukról.

Lance K. (Bridgewater, NJ): Hogyan jellemeznéd a Nightwish új anyagát? Tetszik neked?
Anette: Az új album sok szempontból csodálatos. Nagyon változatos, rajta van a talán valaha készült legkeményebb Nightwish-dal és a leglágyabb is. Kelta és nemzetiségi hatások is megfigyelhetőek. A zenekar és a kórus fantasztikus, és ezen elemek keveredésének köszönhetően a hallgató úgy érezheti, mintha moziban lenne.

David (Kalifornia): Megfigyeltem, hogy enyhébb akcentussal énekelsz angolul, mint a többi skandináv énekes, akit eddig hallottam. Hogyan tanultál angolul, és ilyen jó kiejtéssel énekelni? A kiejtés biztosan sok énekesnek okoz gondot, neked mi jelent nehézséget?
Anette: Mindig is az angol volt a kedvenc tantárgyam az iskolában. Szinte mindig angolul énekeltem, kilencéves koromtól tanultam is, valamint éveken keresztül dolgoztam is az angol nyelvvel, írtam, olvastam, és fordítottam – oda-vissza. Számomra az angol nyelv ugyanolyan természetes, mint a svéd, és szerintem legjobban úgy tanulhatod meg a nyelvet, ha a lehető legtöbbet használod.

Anja (Németország): Hogyan kezeled a „régi” Nightwish-rajongók (vagy hogy szeretnéd hívni őket) reakcióit, akik nem fogadnak el téged, mert Tarjához hasonlítanak?
Anette: Megtanultam az életben, hogy soha nem kedvelhet mindenki. Mindig lesz valaki, aki nem szeret engem vagy a hangomat, de semmit nem tehetek ez ellen.

(): Hogy zajlott a klipforgatás Los Angelesben?
Mondhatsz erről valamit, vagy minden titkos? ;)
(Jók vagytok, és sok szerencsét! Kérlek, mielőbb gyertek Angliába!)
Anette: Nagyszerű volt!! Eleinte nagyon ideges voltam, de amikor a kamerák forogni kezdtek, nagyon tetszett! A videókat Antti Jokinen készíti, én most csak az elsőről mesélhetek, mivel a többi még titkos. Az Amaranth alapja egy híres finn festmény, a Sebesült angyal (The Wonuded Angel).
Jövőre megyünk Angliába, majd látjuk egymást!

Basilis (Görögország): Milyen zenét hallgatsz, ha pihenni szeretnél? :) :)
Anette: Ez változó, de számomra a legjobb lazításhoz a “new age“ zene. Az óceán hangjai, furulya, zongora, és delfinek lágy hangja.