Nightwish.hu

Interjú Emppuval – “A Nightwish gitárosa megbecsüli szabadidejét”

1997-12-31 Interjú Emppuval – “A Nightwish gitárosa megbecsüli szabadidejét”

Több szempont szerint is a Nightwish Finnország legnagyobb zenei exportterméke. Ismét több mint egy évig tartó turné van a hátuk mögött. A banda gitárosa, Emppu Vuorinen a szünet közben sem tétlenkedik, hiszen másik bandájával, a Brother Firetribe-bal turnézik Finnországban és Európában. A Keski-Suomi rádió számára megadatott a lehetőség, hogy interjút készítsenek Emppuval, aki a koncerteket kivéve általában a rivaldafényen kívül marad. Többek között lehetőségünk volt megkérdezni tőle, hogyan boldogul egy másik banda turnéjával, miközben a Nightwish szünetet tart.

-… jelenleg a Nightwish-sal a vakációnkat töltjük, szóval addig az ilyen mellékprojekteket főállásban tudom rendezni.

Ez a projekt már többéves, és két albumotok is megjelent.

– Igen, egészen véletlenszerűen indult el az egész, a srácokkal csak ücsörögtünk egy próbateremben, és soha nem terveztünk semmit, de valahogy az egész kikerült az irányításunk alól. Részemről jó lenne néha pihenni egy kicsit, de annyira jó ezekkel a srácokkal együtt lógni, hogy nem tudtam nemet mondani.

Ez az, amiről kérdezni szeretnélek, a Nightwish-sel egy hosszú turné áll mögöttetek, és még további koncertek következnek néhány hónapon belül egy másik földrészen, úgyhogy van egyéb okod bevállalni ezt, mint hogy jól érzed magad velük?

– Végül is fiatal vagyok még, és így rendben van minden. Addig csinálom, amíg képes vagyok rá. Aztán jöhetnek a B-tervek.

A Nightwish-ra visszatérve, elég nagy zűrzavar volt körülöttetek az elmúlt pár évben az énekesnőváltással kapcsolatban, az új album nagy hűhó közepette jelent meg. Milyen volt ez Emppu Vuorinen szemszögéből?

– Amíg a szituáció aktuális, addig gyötrő a helyzet, és a média is nagyon érdeklődik, és olyankor úgy érzem, hogy nem akarok elmenni otthonról, jobb csak elrejtőzni a kis fészkemben és filmeket nézni, de utólag már tudsz nevetni az ilyesmin. Amíg a szituáció aktuális, addig idegesít, de azt hiszem, ennek így kell lennie.

Igen, sok szempontból a Nightwish a legnagyobb banda Finnországban, szóval eléggé természetes, hogy a média is érdeklődik.

– Igen ez így van, az embereket érdekli, mi történik, és a leírt dolgoknak még csak igaznak sem kell lenniük. Ez így megy.

Bejártátok a világot, rengeteg kilométer van mögöttetek. A kellemesen együtt töltött időn és a zenélésen kívül mi az, ami segít elviselni ezt az egészet?

– Megtanultam már megbecsülni azt az időt, amit magamra szánhatok egy hosszú turnén. Amikor belépek egy hotelszobába egyedül, akkor egy bizonyos módon újra lélegezhetek. Antiszociális akarok lenni, jobb egyedül gubbasztani a szobámban és tenni a saját dolgomat. Egy könyv, egy fürdőkád és így tovább.

Mennyire állsz kapcsolatban Finnországgal, a barátokkal, családdal, amikor turnéztok?

– Hébe-hóba, SMS-ben. A barátaim és a családom tudják, hogy Eetu megint úton van, jobb békén hagyni, aztán amikor otthon van, akkor lehet zavarni.

Finnországban sokan gondolják azt, hogy máshol élő emberek tudják, hogy a Nightwish Finnországból származik. Így van ez, tudják, honnan jöttetek?

– Nagyon jól tudják, és rengeteg rajongó kezdett el finnül tanulni a Nightwish miatt, csak azért, hogy odajöhessenek hozzánk mondani valamit finnül, ez elég jópofa.

Hol élnek a legjobb rajongók?

– Minden rajongó nagyszerű, de a déli országokban és Dél-Amerikában a legvadabbak. Kicsit úgy érzem, minél délebbre megyünk, annál lelkesebbek.

Mi a turnézás negatív része?

– Az, hogy lényegében napi 24 órát dolgozol. A hotelszoba nem az otthonod, nem mehetsz haza munka után, és ez néha borzasztó. De aztán ott vannak azok az időszakok, amikor hosszú ideig otthon lehetsz. Amikor végigbírtál egy hosszú turnét, klassz otthon lenni.

És mit szoktál csinálni otthon?

– Playstation-özök, szaunázok… találkozok a barátaimmal és a családommal, ilyen átlagos dolgokat.

Más projektjeid is vannak, a Brother Firetribe, amivel most turnézol, és az MTV3 Hockey Night with Tomppa Nikulainen című műsora számára is készítettél valami csörömpölést. Milyen egyéb projektjeid vannak, egyáltalán beszélhetsz róluk?

– Van egy stúdióm Keravában, szóval elég sokféle dolgot csinálok. Tomppa sok ilyen csörömpölés-félét használt már, és segítséget kért tőlem: “Gyorsan! Szereznem kell valahonnan egy kis gitárfelvételt ehhez meg ahhoz a reklámhoz holnapra”, és mivel nem volt semmi dolgom, örömmel feljátszottam őket. Ez csak egy kis segítség volt egy barátom számára.

Van még néhány folyamatban lévő dolog, de ezek még pszt-projektek, amíg nem biztosak. Ezeknek a lehetséges jövőbeli produkcióknak van közük a Nightwish-hez?

– Nincs, ezt elárulhatom.

Amint említettük, a Nightwish-sel hosszú ideje turnézol, barátokként kezdtétek… mit gondolsz, hol lesz Emppu Vuorinen, mondjuk 5 év múlva?

– Remélem… umm… heh… nem tudom. Remélem, valahogy benne leszek a zenei életben, és időnként adok egy-egy koncertet. Ez egy kis ember őszinte kívánsága, hogy legyen munkája.

Forrás: YLE