Nightwish.hu

Nightmail: Emppu – 2006 május

2006-05-16 Nightmail: Emppu – 2006 május

Niels (Belgium): A koncerteken rengeteg pengetõt dobálsz a közönség sorai közé (egyet elkaptam a 2005-ös Pukkelpop-on) – kifogytál már valaha belõlük?
Emppu: Heh… Igen, néha olyan remek a hangulat, hogy valóban “elvesztek” párat, és történetesen sokszor ki is futok belõlük, de szerencsére a technikusok mindig feltöltik a készleteket.

Rajner (Neu Wulmstorf, Németország): El tudod képzelni a Nightwish-t két gitárossal a jövõben?
Emppu: NEM! Senki nem tud annyit hangnemen kívül játszani, mint én!

Saana (Kalvola, Finnország): Meg kell kérdezzem, hogy mennyi pengetõt használsz el egy koncert alatt? Milyeneket használsz?

Emppu: Hadd gondolkodjam, hmmm… Nem vezetek könyvelést róluk, de a legutóbbi világkörüli turnénkon nagyjából 4000 fogyott el. Egyébként szép kis Nightwish pengetõk.

Susanne (Norvégia): Mi volt az elsõ dal, amit megtanultál gitáron?
Emppu: Nem emlékszem, de az elsõk közt volt a “Roadrunner” a Hurriganes-tõl.

Thordis (Norvégia): Idegesítõnek, vagy nagyszerûnek találod, amikor a rajongók ölelgetnek? =)
Emppu: Nõi rajongókat bármikor szívesen ölelek.

Ana (Argentína): Van már új énekesnőtök?
Emppu: Nincs.

Camille (Marlow, Ausztrália): Miért váltottál ESP gitárokra, mikor Washburn-t használtál olyan sokáig? Szponzoráció miatt?
Emppu: Részben. Az ESP-től pont olyan gitárokat kapok, amikre szükségem van.

Jonas (Carvalho de Santana, Brazília): Két kérdésem van… 1. Milyen a kapcsolat Tarja és köztetek MOST? 2. Mik a reményeid, elvárásaid Eduardo Falaschi szóló albumán való részvételeddel kapcsolatban?
Emppu: 1. Semmit nem hallottam Tarja felől az utolsó közös koncert óta. 2. Elsősorban mindenképp szeretnék kapni belőle egy példányt. Az anyag már össze van mixelve és meg van masterelve, úgyhogy remélhetőleg hamarosan megjelenik. Nagyon érdekes projekt volt. Edu idejött Finnországba, hogy kikapcsolódjon, amíg feljátszottam a gitártémákat. A brazil haver enyhén el volt képedve amikor idejött. -25 Celsius fok volt itt, és +37 Celsius fok a hazájában. De túlélte. Edu megkérdezte, hogy szeretnék-e csatlakozni hozzá a turnéján, de úgy fest, hogy kifutnék az időből, mert megkezdtük a próbákat és a felvételeket az új Nightwish albumhoz júniusban. Valószínűleg tehát nem fogok tudni csatlakozni hozzá. Egyébként nincs semmi különleges elvárásom az albummal kapcsolatban. Jó érzés volt nagyszerű emberekkel / zenészekkel együttműködni.

Paula: Amiket a DVD-n produkálsz, nagyszerűek! ;D Megnevettetnek. Hogy jönnek ezek a viccek?
Emppu: Ezek múzsája általában alkohol és fáradtság. Elbújnak az agyam egy szegletében, és ilyenkor előbukkannak.

Eudes Barletta (Brazília): Hello Emppu! =) Van valami, amit szeretnék megtudni… Tuomas azt mondta, az új énekesnőnek nem kell klasszikus képzettségűnek lennie. Szerinted ez meg fogja változtatni a banda stílusát?
Emppu: A dalaink elénekelhetőek klasszikus képzettség nélkül is. Én személy szerint azt gondolom, hogy sokkal fontosabb az, hogy adja elő a dalt, és hogy használja a hangját. Szóval az énekesnő lehet nagyszerű képzettség nélkül is. Mint MARCO!

Lara (Portugália): A rockon és metalon kívül kedvelsz más típusú zenét is?
Emppu: Minden műfajnak megvan a rossz és jó oldala is. Ha egy zene jó, nem érdekel milyen műfajú. Nem hallgatok túl sok metalt amúgy sem.

Tristan (Nigéria): Hey Emppu, úgy tudom, pár éve tagja voltál az Altaria zenekarnak. Miért léptél ki?
Emppu: Az elején elmentem a fellépéseikre kisegíteni Janit (Sonata Arctica), és végül én játszottam fel a dalaikat. Később már nem volt időm, ezért léptem ki.

Anyssa “Viera” T.G. (Trinidad): Hey Emppu! 1. Elsőként, milyen tanácsot adnál annak, aki gitározni akar tanulni (csak azért, mert szerintem nagyszerű zenész vagy)? 2. Mely országokban játszol legszívesebben? 3. Mi a fő érdeklődési területed a Nightwishon kívül és a zenében általában?
Emppu: 1. Rengeteg gyakorlás. És rengeteg különböző műfajú zene. Ugye egyértelmű voltam? 2. Azt hiszem Dél-Amerika úgy általánosságban. Az emberek nem szégyellnek meghibbanni egy koncert alatt… csak úgy, ahogy én sem. A másik opció Japán. Valahogy nagyon érdekel a kultúra. 3. Mindenféle zene. Nem számít a stílus addig, amíg élvezetet okoz. Ezenkívül megpróbáltam joggingolni picit.

Eric (Egyesült Államok): Mikor találkoztál először Tuomas-szal és mi volt az első benyomásod róla?
Emppu: Bárcsak tudnék emlékezni, de nagyon fiatal voltam…

Marde (Joensuu, Finnország): Fel tudnád sorolni az összes TV-dallamod? Pár sporteseményen felismertem a zenéd.
Emppu: Nem emlékszem az összesre. Egyik barátom, Tomppa Nikulainen egy produkciós cégnek dolgozik, akik az ilyen TV-s anyagokat készítik. Néha, sokszor a határidő előtt felhív, hogy szükségük van valamire holnap. Olyankor csinálok valamit, de nem tudom, hol használják fel.

Ida Leppänen (Hauho, Finnország): Szétverted már valaha gitárodat színpadon?
Emppu: Nem. 130 koncertes turnén elég drága lenne.

Parker (Sequim, Washington): Kedves Emppu: elsőként, nagyszerű gitáros vagy, olyan képességekkel, amikért sokan ölni tudnának. Milyen érzés minden nap koncertezni? Feltételezem, elég fárasztó és néhány dolog irritáló is lehet. De úgy fest, elég simulékonyan kezeled ezeket és teszed túl magad problémákon. Most, a nagy kérdés, hogy ugye Tarja nélkül teljesen másképp szóltok majd. Hogy változnak a dolgok most, teljesen más lesz a hangzás? Mi újság veletek, hogy Tarja már nincs a csapatban? Folytassátok a zenét, és maradjatok a műfajban!
Emppu: Az atmoszféra a srácok között nagyszerű. Hamarosan elkezdjük az új dalok gyakorlását, és biztos vagyok benne, hogy mindannyian vártuk már ezt a tél alatt. A hangzás pedig valószínűleg nem fog változni olyan sokat. Minden produkciós munka után következik az ének felvétele, mint eddig is. Csak az ének fog változni, minden más marad. Az idő majd megmutatja.

Stephanie (Haarlem, Hollandia): Mit hiányolsz leginkább turnékon? Van valami speciális, amit viszont elengedhetetlennek tartasz ilyenkor is? (CD, könyv, személy, stb.)

Emppu: Turnékon mindig minden napunk be van táblázva… és mindig nagyszerű érzés megérkezni egy hotelszobába, és csak magad lenni. Szóval leginkább a magányt hiányolom. Szerintem a többiek is. És az első dolog, amit elengedhetetlennek tartok ilyenkor is, az a gitárom!

Boris Varbanov (Bulgária): Mikor kezdted a BROTHER FIRETRIBE-t és miért döntöttél úgy, hogy játszol egy másik zenekarban is?

Emppu: A projekt 2001-ben kezdődött, és egyfajta hobbi / szórakozás / sör – dolog volt barátokkal. 5 év után eljutottunk egy album felvételéig. Jó terápia egyébként.

Peko (Liminka): Azt írtad, a legnagyobb rémálmod, hogy színpadon kifogytok a sörből: szóval mindig ittasan játszotok?
Emppu: A koncert alatt konkrétan csak 1-2 sört iszom, de ha nincs semennyi, akkor sincs baj. Azt hiszem tudok anélkül is játszani. Azt hiszem…

Leevi (Joensuu, Finnország): Emppu, volt valaha baleseted, ami megijesztett hogy elvesztheted az ujjaid, és nem tudsz majd játszani többé? Ez az én legnagyobb rémálmom… :/
Emppu: Ez számomra is az. Szerencsére még a közelében sem voltam ilyesminek soha, és remélem, ez így marad.