Nightwish.hu

Nightmail: A stáb – 2006 augusztus

2006-08-30 Nightmail: A stáb – 2006 augusztus

Ida (Hauho) Teróhoz: Voltál már valaha letartóztatva, mert meztelenül rohangáltál az utcán, vagy ilyesmi?
Tero: Nem.

Charlotte (England) Ewóhoz: Hogy jutottál el a karrieredben eddig a pontig, ahol most állsz? Milyen tanácsokat adnál azon embereknek, akik a menedzsment oldaláról próbálnak betörni a zeneiparba? Van barátnõd? :-)
Ewo: 11 évig voltam egy kiadócégnél, aztán ösztönösen a Nightwish-biznisz felé kezdtem konvergálódni, nem rossz pálya, mi? És boldog házasságban élek!

Erkkipetteri Markkuhoz: Mennyi pénzt vertek el pirotechnikára? Ezt egyébként tanítják valahol?
Markku: Ez a helytõl és az engedélyektõl függ. Ha egy nagy arénában csinálsz mûsort, akkor a kisebb helyekhez képest könnyen elmegy két-háromszoros összeg is. Nagyjából félmillió forinttól akár a csillagos égig is felmehez az ára. Finnországban nem tanítják a pirotechnikát, mindössze engedélyt kell szerezned robbanóanyagok használatára. Tapasztalatból lehet megtanulni, próbálgatni kell a dolgokat.

Sande (Vantaa, Finnország) Teróhoz: Milyen érzés, mikor a rajongók (többnyire a lányok) neked sikongatnak, mikor a konci elõtt a színpadi teendõid végzed?
Tero: Elég mókás, de attól még élvezem!

Ewóhoz: Menedzserként mi volt a karriered csúcspontja?
Ewo: Elég nehéz lenne megmondani, de említésre érdemes a Once aranylemez németországi elnyerése, valamint a 2004-2005-ös Once Word Tour túlélése, ami azért nem volt semmi… Ezek után a németországi platinalemez már csekélység volt. ;)

Beata (Németország) Tonihoz: Csak a banda tagjainak feladata az új énekesnõ megtalálása? Vagy te is elmnodhatod a véleményed, hogy ki legyen az? Vagy teljesen rájukhagyod?
Toni: Nyilván mi is beleszólhatunk a dologba, az meg más kérdés, hogy hallgatnak-e ránk ;-)

Tanja (Vantaa) Kimmóhoz. Mikor kezded becuccolni a színpadot, ha mondjuk este nyolckor kezdõdik a koncert?
Kimmo: Az attól függ. A leggyorsabban a Download fesztiválon raktuk össze, az mindössze 32 percig tartott! De általában úgy két-három óra kell hozzá.

Keke (Hamina) Ewóhoz: Amikor az új album után a banda turnézni kezd, akkor az új énekesnõ Finnországban, Németországban, vagy egybõl az USÁ-ban fog debütálni? Milyen érvek/ellenérvek szólnak az elõbbi három helyszín mellett? Jó pihenést a nyárra, és továbbra is: ,,,/
Ewo: Nos, asszem egybõl az Államokba. Úgy érzem, tartozunk ennyivel az észak-amerikai rajongóknak, mióta nem nem tartottuk meg a betervezett második koncertkörutat. Azonkívül az amerikai turnék összességében eléggé nehezek, szóval ez egy jó alkalom, hogy megmutassuk az új énekesnek, mi a pálya…

Marialena (Athén): Én azt szeretném tudni, hogy a Nightmail-be érkezõ rajongói levelek mi alapján vannak szelektálva? Milyen szempontok alapján döntik el, hogy melyik kerül be a végsõ listába, és melyik nem?
Christian: Az elsõ válogatást Jarmo és én vegezzük, de Jukka is beleturkál a dolgokba. Rendszerint sokkal több kérdést választunk ki, mint amennyinek a megválaszolását várjuk egy bandatagtól, tehát még mindig marad lehetõségük kiválasztani a nekik tetszõt.
A szempontok:
-Ne kérdezzen dolgokat olyanokról, amik szerepelnek a honlapon (“Tényleg igaz, hogy Tarja elhagyta a bandát?”)
-Ne kérdezzen olyan dolgokat, amik fent lesznek a honlapon (“Megtaláltátok már az új énekest?”)
-Ne kérdezzenek a koncertekrõl. Minden, amirõl mi tudunk, ott van a Tour Info oldalon.
-Figyeljenek rá, hogy ki van most soron.
-Csak angolul, finnül vagy németül írjanak.
-Ha egy kérdés úgy kezdõdik, hogy “Ez igazából nem is kérdés”, akkor ne kérdezze meg.
Tízbõl kilenc kiesik ezen szempontok alapján, és ha a fennmaradó egy érdekes lehet a nyilvánosság számára, akkor az bekerül.

Andy-nek: Mi a legbonyolultabb eszköz, amit egy technikusnak kezelnie kell egy koncerten? És mi a legnagyobb rémálmod?
Andy: Egy sérült eszköz. Ha valami tönkremegy mûsor közben.

Mie (Helsinki) Terohoz: Mit teszel annak érdekében, hogy a nagy piálásokkal ne üsd ki magad?
Tero: Nem eszem túl sokat buli elõtt, és akkor minden bevitel és kiáramlás rendben zajlik ;-)

Marde (Joensuu) Villám Tommihoz: A Nightwish könyvben olvastam, hogy a feleségeddel egy turné közben ismerkedtél meg. Azóta visszafogottabb lettél? ;) Mi, rajongók joformán csak a DVD-krõl ismerünk téged…
Tonihoz: A Nightwish könyvben van néhány kritika a menedzsmentrõl. Mit gondolsz errõl?
Tero Kinnunenhez: Milyen íze van annak a híres pisinek? Nem öklendeztél utána?
Tommi: A sztori igaz, és valóban, volt néhány pillanat, amikor visszafogottabb is voltam. De mióta elváltam, és újra szabad vagyok, minden újra a régi 8)
Toni: Ha sosem kapnál kritikát, hogyan tudnál fejlõdni a munkádban?
Tero: Meleg és sós volt, de nem jött vissza! Nem valami jó, ne próbáld ki otthon…

Lara (Olaszország): Nem idegesít téged, ahogy a Vendégkönyvet használjuk?
Christian: Az “idegesít” nem a legjobb szó rá. Inkább meglepõ. Nade azért mégiscsak jobb, mint egy reklámokkal teli vendégkönyv. ;)

Topsu (Kitee) Tommihoz: Te iskolában tanultad a világítástechnikát, vagy vagy mindent saját magadtól kellett megtanulnod? Mi a mottód világítástechnikusként? Elõfordul még néhanapján, hogy vezetned kell a buszt?
Tommi: Rengeteg önálló tanulással és a hibáimból okulva sajátítottam el. A mottóm: Fény és atmoszféra. Nem, nem kellett többet buszt vezetnem. Találtam egy kényelmes kis sarkot a busz hátuljában…

Angel (Kanada) Christianhoz: Mennyi ideig tartott összehozni ezt az új oldalt? És mennyire keményen csináltátok?
Christian: Nehéz volna lebontani egy konkrét idõtartamra. Úgy tûnik, életem egy nagy korszaka volt… :D Elõször Jukka és én beszéltünk 2003 elején egy új weboldal ötletérõl. Elkezdtem PHP-t és MySQL-t tanulni, majd dolgozni kezdtem a legendás vörös weblapon, amit késõbb elhajítottunk, mert nem illett a Once-korszakba. Aztán egy hosszú idõszak következett, amikoris semmit sem csináltunk az oldallal, mert a tanulmányaim lekötötték minden idõm és energiám. A Nightwish népszerûsége sokkal gyorsabban nõtt, mint az én programozói tudásom, szóval úgy döntöttünk, felveszünk egy külsõs programozót, aki tudja is, mit csinál. Miután Benedikt csatlakozott hozzánk, kábé nyolc hónapig tartott befejezni az oldalt. Számos dizájnváltás vált szükségessé egy korszak lezárulta miatt.
Arra azért emlékezzetek, hogy nekünk, webmestereknek van rendes fõállásunk is. Ezt a munkát szabadidõnkben és hétvégenként csináljuk.

Mortimer (Mennyország) Kimmóhoz: Miért vannak playback elemek, és tulajdonképpen mi a playback egy dalban?
Kimmo: Rengeteg olyan elem van a számokban, amelyeket szinte lehetetlen volna élõben elõadni, ilyen például a nagyzenekar vagy a kórus. DE: NINCS szólóének, NINCS dobtéma, NINCS gitár és SEMMI olyan, amit a banda ne tudna eljátszani élõben!!

Simon (Kanada) az egész csapathoz: Hogyan kerültetek össze a Nightwish-sel? Munka után is együtt lógtok, vagy ez szimplán üzleti kapcsolat? Mennyivel elõre ismeritek a NW-rõl szóló híreket, mire kikerül a honlapra?
Tero: Amikor csak lehetséges, együtt lógunk, szóval barátok vagyunk (mi és a zenekar)
Ewo: Én szerzõdtettem a bandát a Spinefarm Records-hoz még valamikor a középkorban. Persze, hogy van egy csomó cucc nálunk, ami csak arra vár, hogy publikáljuk… ;)
Toni: Tulajdonképpen az elsõ alkalom, amikor találkoztam a srácokkal akkor volt, amikor az apám vezette a turnébuszt. Néhanapján meglátogatjuk egymást “üzemen kívül” is. A legtöbb hírrõl jó idõvel a pulikálás elõtt tudunk.
Jarmo: Satu nõvérem jóvoltából én már a Nightwish születése elõtt is ismertem Jukkát. Amikor elkészítettem a NW-weboldal elsõ verzióját (1997-ben), akkor találkoztam a többi taggal is. Mostanában is olykor-olykor összefutok velük. Néha csak akkor értesülök a hírekrõl, amikor kirakom õket az oldalra. Néha viszont sokkal korábban.
Markku Aalto: Engem Tommi hozott a csapatba. Barátok vagyunk, és amikor idõnk engedi, találkozunk. Néha azelõtt hallunk dolgokról, mielõtt nyilvánosságra kerülnének :)
Andy: Nem látom túl gyakran a srácokat, de azért ez nem egy sima üzleti kapcsolat. Én nem ismerem elõre a híreket.
Christian: Szerintem gyakran találkoznánk, ha nem élnénk más országban, de e-mailen vagy chaten vagy sürgõs esetben telefonon is tartjuk a kapcsolatot. Inkább érzem barátinak, mint üzletinek a kapcsolatom a bandával. Valamelyik hírt elõre tudom, némelyiket pedig csak akkor, amikor kirakom az oldalra.
Kimmo Aalto: Elõször 2003 augusztusa környékén láttam a Nightwisht valahol Németországban, egyúttal ekkor kértek fel, hogy én csináljam a színpadtechnikát az eljövendõ Once-turnén. És Kitee-ben, a legelsõ show próbája elõtt találkoztam velük személyesen. Na jó, Marcoval már 1989 óta ismerjük egymást…
Ez nem teljesen egy üzleti kapcsolat, de a turnékon rengeteg idõt töltök más technikusokkal, és így heti kapcsolatban vagyunk. A szabadnapjaimat (az meg mi a szösz?) otthon töltöm, messze Helsinkitõl és Kitee-tõl. Az én véleményem: az a jó, minél kevesebbet tudsz. Sokkal könnyebb válaszolni, ha valaki megkérdezi, mégis mi újság. Nem kell hazudnod.

Inkeri Markku Aaltohoz: Elõfordult már, hogy meggyulladtál valahol, amikor piro-cuccokkal dolgoztál? Vagy valaki a Nightwish-bõl? =) Köszönöm, hogy egy nagyszerû banda nagyszerû sikertörténetét viszitek végbe!
Markku: Nem ebbõl a bandából, hanem Timo a Stratovariusból járt úgy, hogy megégette a kezét, és hát nem volt valami mókás :( Köszi!!!

A.A (Finnország) Tonihoz: Milyen csapattal utazik a Nightwish Ázsiába és Dél-, Közép-, Észak-Amerikába? Milyen cuccokat visz magával ugyanezekre a helyekre?
Toni: Ha egy másik kontinensre megyünk, minimum magunkkal viszünk egy színpadtechnikust, egy hangfaltechnikust, egy fénytechnikust, egy gitár-, egy dob-, egy basszustechnikust + engem + Ewót. Amennyire lehetséges, szeretjük a saját embereinket alkalmazni.

Iita (Hauho) Ewóhoz: Milyen magas vagy?
Ewo: 193 centi, surranó nélkül ;)

Ewóhoz: Fogyatkozik mostanában a beküldött demók száma?
Ewo: Nem igazán.

Saana (Helsinki) Jarmóhoz: Elõfordult már, hogy teljesen rossz irányba vezetted a koncertbuszt, és emiatt a Nightwish rendesen elkésett pl. egy koncertrõl?
Jarmo: Alighanem a legnagyobb kihívás az volt, mikor Finnországban a Nummirock-ról (Kauhajokiból) a Himosfestival-ra (Himosba) kellett vezetni, közvetlenül a buli után. Két koncert egy napon. A távolság “mindössze” 200 kilométer volt, de ezt a legrosszabb esetben is három óra alatt meg lehet tenni. Ez az idõ magában foglalja a cucc bepakolását a buszba, és a fesztivál területérõl való kijutást, ami igencsak nehéz a bizony jócskán ittas személyek kerülgetése miatt. Egyszer megesett, hogy elfelejtettem jobbra fordulni egy fontos keresztezõdésben, ami úgy fél óra késést jelentett. Pedig úgy hajtottam a buszt, ahogy a csövön kifért. Fesztiválokról elkésni nem jó dolog, mert általában nagyon pontosan be vannak táblázva. Szerencsére a Nightwish volt a fõzenekar, szóval utána már nem volt más csapat, akinek várni kellett volna a sorára…

Sammy (Karjaa): Meg lehetne az tudni, hogy milyen processzorokat/effekteket használ Kimmo a színpadra, és milyeneket szeretne? Elképzelhetõ, hogy benne volt valamelyik zenei magazinban, de én nem találkoztam vele.
Kimmo: Nem szoktam túl sok processzort vinni magammal, kivéve Tarja hangjához egy TLA 5051-es csöves elõerõsítõt és egy ProTools Digi002-t, amin a C4 és a C1-es kompresszort használom. Egy kis magyarázatra szorul a használatuk: nincs rá lehetõség, hogy az énekes mikrofonpróbát tartson a közönség elõtt, de ezzel a cuccal nagyon rövid idõ alatt a lehetõ legjobbra be lehet állítani a hangját. Általában azt használom, amit a helyi hangosítási cég árul, és összhangban van a többivel. Még mindig van két dolog, amire vágyom: egy Yamaha SPX-990 a pergõdobhoz, és egy Eventide H3000 Emppu gitárjához.

L4re (Hellsinki) King Foo-hoz: Néha nem érzed magad kicsit elhanyagolva? Vagy az emberek azt gondolják, hogy a Nightwish saját maga rendezi a menedzsment dolgait? További jó melót, King Foo haver! ,,/
Ewo: Meglehetõsen jó érzés elfeledve lenni, mióta nem vagyunk állandóan a bulvársajtó címlapjain ;)
Toni: Nekünk elég, ha a banda értékeli a munkánk.

Ole Kristian (Hafslo, Norvégia) Antti Toiviainenhez: Amióta te vagy a gitártechnikus, logikus megkérdeznem, milyen gitáreffektet/felszerelést használ Emppu?
Antti: T.C.Electronic G-major gitáreffektet, Sans Amp PS-1-et, Cry Baby hápogót, Digitech whammy-wah-t és egy Mesa Rectifiert.

Eduardo Fortes Alayón (Santa Cruz de Tenerife, Spanyolország) a menedzsmenthez: Szeretnék rávilágítani a tényre, hogy jónéhányan nem tudják megvenni a Nightwish CD-ket, mert drágák. Ti is úgy gondoljátok, mint Marco, hogy ha Nightwish-cuccokat töltök le a netrõl, akkor a gyermekeitek kenyerét veszem el? Tudom, hogy nehéz manapság elõadónak lenni, de valakinek talán mégis nehezebb egy vagyont kiadni CD-re.
Teljesen megértem, ha valaki nem tud megvenni mindent, amit szeretne. De képzeld el, mi történne, ha az összes ember szabadon letölthetné a zenét, amit szeret: a zenekar és a kiadó többet nem adna ki semmit, és mindannyiunknak az építõiparban kellene állást keresnünk… Ami még nem volna baj, de érted a lényeget? Vásárlók nélkül nem lenne új zene a boltokban.
Toni: Mellesleg vannak legális letöltõközpontok (iTunes, stb.), ahol a zene valamivel olcsóbb… legalábbis Finnországban.

Jozet (Hollandia) Tonihoz és Ewóhoz: Miért nem raktatok föl képet a weboldalon található személyes információitokhoz?
Ewo: Nagyon ronda emberek vagyunk, akiktõl hányni kell. Minden turné véget érne, és a lemezeladási statisztikák nullára zuhannának.
Toni: Könnyebb a színfalak mögött dolgozni.

Ande (Loimaa) Tommihoz: Mióta foglakozol fénytechnikával? Ez az eredeti szakmád?
Tommi: Már 12 éve teremtek fényt a sötétségbe. Nem mindig ebbõl éltem, régebben másféle bulikat csináltam.

Andrzej “Edmund” (Chorzow, Lengyelország) Markku Aaltóhoz:
1. Megesett, hogy problémád akadt a pirotechnikával, esetleg baleset történt, vagy pl. késve robbant fel valami?
2. A robbanásokat számítógép vezérli, vagy manuálisan vezérlik?
Markku:
1. Próbálkoztunk egy idõvezérelt rendszerrel a Once-turné alatt, de nem volt valami jó, egy darabig pihentetjük a dolgot. Talán a következõ turné alkalmával elõszedjük.
2. Az egész lelke egy apró számítógép, digitálisan bekódolva. De manuálisan indítjuk a robbanásokat, gombnyomásra.