Nightwish.hu

Nightmail 2012/1. – Emppu, Jukka és a crew

2012-05-12 Nightmail 2012/1. – Emppu, Jukka és a crew

Megérkeztek az első válaszok a rajongók kérdéseire! A Nightwish.hu először a ritkábban megszólaló tagokra kerít sort, tehát Emppu, Jukka és a technikusok válaszait olvashatjátok most, hamarosan pedig Marco, Anette és Tuomas válaszainak fordítását is közöljük.

Emppu válaszai:

Stefan (Románia): Milyen könyveket szoktál olvasni? Valahol említetted, hogy kikapcsolódásként olvasol… Melyik az a könyv, amelyik a legnagyobb hatást gyakorolta rád?

Igen, turnén elég sok felesleges időnk van, sokat ücsörgünk a turnébuszban vagy repülőn, és az olvasás jó mód arra, hogy kicsit félrevonuljak. Mindig rengeteg ember nyüzsög körülöttünk, és így könnyű kizárni a külvilágot. Bármilyen könyvet szívesen olvasok, mostanában talán főleg történelmi könyveket, amelyeknek van némi valós alapjuk. Amikor fiatalabb voltam, sosem olvastam. Azt hiszem, középsuliban egyetlen árva könyvet sem olvastam el. Azért kényszerültem rá végül, mert a Game Boyomban mindig lemerült az elem a hosszú repülőutak során. :D

A legnagyobb benyomás… Hmmm, rengeteg nagyszerű könyv van a világon, lehetetlen egyet kiválasztani. 

Black Orchid (Németország): Mit tennél, ha a világ összes söre elfogyna, és az enyém lenne az utolsó üveg?

Hmm… asszem elkezdenék alkudozni. 5 euró?

Juan Jose Sierra (Medellín, Kolumbia): Milyen volt az első gitárod, és mennyi idősen tettél rá szert?

Az első gitárom egy akusztikus Landola volt, amit a bátyámtól csórtam. Még mindig a falamon lóg, és mindig el kell rejtenem, ha a bátyám meglátogat. 10 vagy 11 lehetettem, amikor elkövettem a bűnt. 

Jukka válaszai:

Susanna (Helsinki): Amikor Kai Hahto dobleckéket adott neked, hogy megtanulj az ecsettel bánni, nem érezted úgy, mintha visszamennél a régi szép időkbe, amikor épp csak elkezdtél dobolni tanulni?

Nem úgy fogalmaznék, hogy ’mint a régi szép idők’, de fantasztikus volt egészen az alapokig leásni, hogy aztán valaki hozzáértőbb hasznos tanácsokkal lásson el. Kai remek tanár, a lelkesedése és a pozitív hangulata arra ösztönzött, hogy a legtöbbet hozzam ki az óráinkból.

Fabian (Németország): Helló Jukka! Szoktatok rendszeresen próbálni? Milyen gyakran találkoztok egymással? Sok mindent csináltok együtt a zenélésen kívül is?

Nincsenek menetrendszerű próbáink. Az új albumok és a turnék előtt összegyűlünk, és rengeteget próbálunk, de ezeken kívül mindenki maga gyakorol. Vannak akik gyakran találkoznak egymással, mások kevésbé. Mi Tuomasszal közel élünk egymáshoz, szóval összefutunk időnként.

Siiri Vaitinen (Littoinen): Melyik a kedvenc mesefigurád, és miért?

Micimackó. Az ő gondtalan életfilozófiája, amely abból ered, hogy az elméje nem képes összetett gondolatokat kezelni, az egy olyan dolog, amelyből a modern világban mindenki tanulhatna, aki azt hiszi, hogy mindent tud. A legegyszerűbb dolgokból is csodálatos kalandok kerekedhetnek, ha képes vagy megragadni a pillanatot, és szabadjára engedni a képzeletedet.

Ala (Lengyelország): Hiszel Istenben? Milyen vallást követsz?

A szeretetben, jóságban és törődésben hiszek.

Guilherme Moura (Brazília): Melyik a kedvenc számod az Imaginaerumról? A dobok lenyűgözően szólnak az egész lemezen, hogy érzed, az Imaginaerum a legjobb albumotok ilyen szempontból?

Megalkotni az Imaginaerumot fantasztikus kaland volt. Rengeteg új és érdekes dolgot próbáltunk ki, és hihetetlen, milyen jól sikerültek. Lehetetlen megmondani, hogy melyik a legjobb albumunk, hiszen mind a saját idejük tükrei, és az adott időszakban mind jónak tűnt. Fogalmazzunk úgy, hogy rendkívül elégedett vagyok azzal, ahogyan az Imaginaerum sikerült.

Liza W (Hebron Indiana, USA): Gyorsan! Mi a világ legjobb dolga?

Rengeteg isteni dolog történt velem az életem során! Apává válni. Először játszani hatalmas, teltházas arénában. Megjelentetni az első albumunkat. Megkapni az első aranylemezt. Először eljutni a Universal Stúdióba. Először látni a Gladiátort. A lista végtelen.

Ceres Ops (San Luis Potosí, Mexikó): Mi az oka annak, hogy vegetáriánus vagy?

Egyszer olvastam egy könyvet, amelynek valami olyasmi volt a címe, hogy ’Igazságot az állatoknak’, azt hiszem, ezzel kezdődött minden. Arról szólt, hogyan bánnak az állatokkal, mielőtt azok a tányérunkra kerülnek, és egyszerűen csak nem akartam többé részt venni ebben. 

Victoria (Moszkva, Oroszország): Melyik tárgyból voltál a legjobb, amikor még iskolába jártál?

Nagyon szerettem a sportokat, és egészen jó is voltam ezen a téren. Persze a zene is a kedvenceim közt volt. A történelemórákat is kifejezetten szerettem. Egy ideig még azt is fontolgattam, hogy jelentkezem egyetemre, töriszakra, de szerencsére észhez tértem és mással kezdtem foglalkozni. 

Bram (Hollandia): Hogyan néz ki a legfrissebb tetoválásod? Van már ötleted, hogy milyen lesz a következő? :P

A legutóbbi az a legkisebb lányom neve, ’Lara’, a bal karomon. Nem tervezek most újabb tetkót, de igazából sosem agyaltam rajtuk sokáig, szóval ez egészen gyorsan változhat. 

Dima (Ukrajna): Hamarosan Ukrajnába látogattok, most először… Van még olyan ország, ahová nagyon szeretnél eljutni?

Mindig hatalmas öröm új országokba látogatni, újabb közönségekhez eljuttatni a zenénket. Remek lenne például Új-Zélandon vagy Dél-Afrikában játszani. Talán egy nap…

Demdem (Málta): Helló Jukka, jól vagy mostanság? Hogyan boldogulsz az új Tama dobfelszereléseddel?

Remekül vagyok, köszönöm a kérdést. Ami azt illeti, a dobszerkó ugyanolyan, mint az előző volt, szóval egyszerű volt beállítani. És mivel ez a világ legjobb cucca, magától értetődően nagyon boldog vagyok vele!

Vesa Aholaakko (Vihti): Helló! Az egész családom ott volt a jégcsarnokos koncerteteken. Fantasztikus volt, mint mindig!

Mi volt az a különleges dob, amin játszottál? És mi az a hangszer, amin a vendégzenész játszott? Isteni hangja volt. Kitartást a turnéhoz!

A helsinki show tényleg fantasztikus volt! Valahogy minden tökéletesen ment.

Cajón a hangszer neve, amin az Islanderben és a Nemóban játszom. Tömör kis csomag, de mindenre képes! Talán meg kellene fontolnom, hogy eladom a dobszerkót, és ezzel folytatom…

A hatodik zenész a színpadon Troy Donockley, a hangszerének a neve pedig ír duda (Uillean pipes). A játéka ma már elválaszthatatlan része a hangzásunknak!

Michael (Németország): Mi az a feketed doboz, ami mindig ott van jobb oldalt a dobok mellett? Mi van benne?

Az a fülmonitorom cucca. Szóval semmi különös, csak a felszerelés, amelynek köszönhetően hallok és hallatszok. 

A technikusok és a management válaszai: 

Guro (Norvégia): Bárkinek, aki meg szeretné válaszolni – Hogyan kötöttél ki a Nightwish csapatában?

A pirotechnikus: Kb. 10 éve kért fel a banda, hogy én csináljam a pirókat a Wishmaster lemezbemutató koncertjére. Azóta is ezen az úton haladok:)

Amy (Egyesült Királyság): A pirotechnikusoknak – Mielőtt elindultok turnézni, leültök a bandatagokkal, hogy megbeszéljétek, mit akarnak, vagy ti választjátok ki, hogy mi illik leginkább a számokhoz? =)

Általában leülünk Tuomasszal, és ő elmondja, hol és milyen effekteket akar, azután én elkészítem a terveket, és meglátjuk, hogy mit tehetünk. Gyakran egészen kinövi magát a dolog, esetleg még turné közben is változik:)

Doug  Moore (San Diego, USA): Egy 2009-es interjúban olvastam, hogy a Nightwish még egy turnét akar Észak-Amerikában 2010-ben. Van erről valami infótok?

Heh, 2010-ben már nem lesz ott turnénk, de remélhetőleg 2011-12 során igen.

Kalem McMahon (Egyesült Királyság): A pirotechnikusoknak – A munkátokat tekintve biztosan imádjátok a tüzet és a robbanásokat! Előfordult már, hogy annyira őrült dolgot javasoltatok, hogy azt valamilyen oknál fogva nem lehetett megvalósítani?

Yep, imádjuk! Eddig minden javaslatunkra rábólintott a banda, és azt kell mondjam, hogy a többségük tényleg jól néz ki. 

Joel G. (USA): Bárkinek, aki tudja a választ – Ki alkotta meg a Dark Passion Play borítóját, és milyen médiumot használt a festéshez? (akril, olajfesték vagy digitális?)

A Dark Passion Play képeit Janne és Gina Pitkänen alkották. Minden képet Photoshoppal és valamilyen 3D szoftverrel rajzoltak meg. Az Islandert és a Cadence-t Gina csinálta, a Master Passion Greedet és a Poet and the Pendulumot közösen alkották. A borítót meg a többit pedig Janne. Kivéve a fotókat, amelyeket Ville Juurikkalának köszönhetünk:-)