Nightwish.hu

Interjú Anette-tel

2011-11-20 Interjú Anette-tel

Interjú, amit a hivatalos francia Nightwish-oldal készített Anette Olzonnal, még a Storytime megjelenése előtt. 

Az Imaginaerumról:

Nightwish France: A Storytime kislemez a következő napokban jelenik meg, az Imaginaerum egy hónap múlva. Hogyan érzed magad most, a várakozás utolsó napjaiban?

Anette: Izgulok, sőt egy kicsit félek is, hiszen kíváncsi vagyok, mit gondolnak majd a rajongók. De remélhetőleg éppúgy tetszeni fog mindenkinek, mint nekünk;=)

NWF: Mesélsz nekünk a Storytime klipjének forgatásáról?

Ami azt illeti, a videó nagyon gyorsan készült el, hiszen ebédszünetben forgattuk két egymást követő napon a filmforgatáson. A lehető leggyorsabban dolgoztunk, és ha igaza lesz Marco-nak, akkor legközelebb csinálunk egy kávészünet-klipet is;=)

NWF: A Dark Passion Play lemezfelvételeihez képest milyen volt az Imaginaerumot felénekelni?

Anette: Klassz, nyugodt. A legjobb a demózás volt, akkor csak én, Tuomas és Tero voltunk jelen a rögtönzött stúdióban a finn táborban, Rösköben. Semmi stressz, semmi nyomás, csak elénekeltem a számokat az első hallgatás után és improvizáltam, ami tulajdonképpen az erősségem. Az éles felvételeket is élveztem, de igazából imádom az első alkalmat, amikor elénekelek egy számot, hiszen olyankor teljesen ’friss fülekkel’ állhatok hozzájuk. Amikor több hónapja hallgatod a dalokat, újra és újra, akkor már nem ugyanolyan, így végül a demófelvételekről is felhasználtunk pár dolgot.

NWF: Ötleteket is adtál Tuomasnak, hogy hogyan szóljon a hangod az Imaginaerumon?

Anette: Mindig hallható a saját értelmezésem, szóval, még ha adott is a dallam, azért hozzájárulok valahogyan. De mindig nagyon jól dolgozunk együtt és hagyja, hogy úgy tegyem a dolgom, ahogyan jónak látom.

NWF: A hangod a Scaretale-ben egészen szokatlanul hangzik, kicsit olyan, mintha egy boszorkány lennél. Ez a te ötleted volt?

Anette: Tuomasszal mindig megbeszélést tartunk a felvételek előtt, olyankor megkérdezem, hogy mi az ő elképzelése. Így rá tudok hangolódni és úgy közvetítethetem a dalt, ahogyan ő azt megírta. Ő azt mondta, hogy a Scaretale gyermeki rémálmokról szól, és amikor elkezdtem énekelni, teljesen természetesnek tűnt, hogy előveszem ezt a gonosz boszorkahangot. Amikor pedig ’köptem’ is egy bizonyos ponton, a srácok teljesen sokkolódtak, de végül megtartották és most ez egy mókás része a dalnak.

NWF: Melyik számot volt a legjobb felénekelni? Miért?

Anette: Nagyon sokat imádtam, hiszen ahogyan hallhatjátok, eléggé különbözőek a számok, a hangomnak nagyon sok különböző színét használhattam. Az utolsó dalt, a Song of Myselfet nagyon imádtam énekelni, mert az tökéletesen a rockosabb hangomra lett szabva, abban tényleg minden kiadhatok.

NWF: Hogyan írnád le az Imaginaerumot?

Anette: Ismét elég nagyszabású, mint a DPP volt, és szerintem a DPP2 elég jó kifejezés lenne rá. Bombasztikus, rengeteg dolog történik, többszöri hallgatást igényel és olyan, mintha egy hullámvasúton ülnél.

A jövő évi turnéról:

NWF: Örülsz annak, hogy újra turnézhatsz?

Anette: Nagyon várom, jó lesz újra a színpadon állni. Igaz, hogy dolog utazgatós részét nem annyira szeretem, meg távol lenni otthonról, de ez hozzátartozik a munkámhoz.

NWF: Van bármiféle különleges szertartásod, mielőtt színpadra lépnél?

Anette: Bemelegítem a hangomat, elmondok egy imát és próbálok arra gondolni, hogy jól sikerül a show.

NWF: Van olyan Nightwish dal, amit különösen szeretnél élőben énekelni?

Anette: Elsősorban a DPP utáni számokat szeretem, mert azok ’az én számaim’, de van néhány remek darab a régiek között is. Például jó lenne a 10th Man Downt elénekelni.

NWF: Tudod már, hogy mely dalokat fogjátok biztosan játszani a következő turnén?

Anette: Készen van egy setlist, november végén pedig el is kezdünk próbálni. Biztos vagyok benne, hogy azután pontosan tudni fogjuk, mely számokat játsszuk és melyeket nem, de igazából a 90%-át már tudjuk.

NWF: Milyennek képzeled a következő turnét? Tuomas azt mondta, rövidebb lesz, de lesznek egyéb változások is a Dark Passion Play turnéjához képest?

Anette: Rövidebb lesz, de összességében nagyobb helyszíneken fogunk játszani. A színpad is másképp fog kinézni, az Imaginaerumhoz fogjuk igazítani. Arra viszont várnotok kell, hogy megtudjátok, lesz-e egyéb változás;=)

NWF: Szeretnél olyan koncerten énekelni, ahol egy egész nagyzenekar kíséri a bandát?

Anette: Igen, az nagyon jó lenne!

Magadról:

NWF: Napi szinten hogyan tartod karban a hangodat? Van énektanárod?

Anette: Van, de nem vettem órákat tőle évek óta, mert Catherine Sadolin gyakorlatait használom. Heti 3-4 alkalommal szoktam gyakorolni, hogy formában legyen a hangom.

NWF: Mely előadók inspirálnak? Szeretnél duettet énekelni velük egy nap?

Anette: Sok zenész hat rám. Rengeteget hallgatok zenét, ez inspirál leginkább. Imádnék Stinggel énekelni, ő az egyik legnagyobb kedvencem.

NWF: Amióta a Nightwish tagja vagy, énekeltél néhány másik bandával is, mint pl. a Brother Firetribe vagy a The Rasmus. Hogyan jött létre az együttműködés velük? Szeretnél ilyesmit csinálni máskor is?

Anette: Ezek a bandák felkértek, és jó volt velük énekelni. És még egy finn bandával énekeltem, szerintem hamarosan hallhattok majd erről is. Szintén remek együttes és egy remek szám. Szeretem ezeket a projekteket, de mindig próbálok olyan számokat választani, amiket tényleg szeretek, ugyanakkor nem akarok túl sok ilyet csinálni, nehogy az embereknek elegük legyen abból, hogy mindenhol engem hallanak;=)

NWF: 2009. augusztus 13-án elénekeltél két Nightwish számot egy nagyzenekarral Stockholmban. Mesélsz nekünk erről az élményről? Miért azt a két számot választottad? (Kuolema Tekee Taiteilijan és Meadows of Heaven)

Anette: Ez a koncert Finnország és Svédország kapcsolatát ünnepelte, így nagyon boldog voltam, hogy felkértek. Úgy éreztem, ki akarom fejezni a hálámat a finnek felé, amiért ennyire jól fogadtak, ezért szerettem volna a Kuolemát elénekelni, még akkor is, ha szörnyű a finnem;=) A Meadows of Heavent régóta elő szerettem volna adni, és mivel a bandával sosem játszottuk, élnem kellett a lehetőséggel, hogy egy nagyzenekarral előadhattam.

NWF: Még mindig tervben van a szólóalbumod? Elárulsz nekünk egy kicsit többet róla?

Anette: Nincs semi konkrét terv, de folyamatosan azon dolgozok, hogy legyen ki producerkedjen az albumon, remélem, 2013-ban megjelenhet. Meglátjuk, hogyan alakul;=)

NWF: Mik az érzéseid a Nightwish-sel töltött első évek után? Megváltoztatnál valamit 2007 óta, ha tehetnéd?

Anette: Ha 2009-ben kérdeztél volna meg a húzós turné meg minden után, azt mondtam volna, hogy soha nem csinálnám ezt újra, mert nagyon kemény évek voltak azok számomra. Annyi minden történt és egyszerű Anette-ből hirtelen a Nightwish énekesnője vált belőlem, egy olyan elődöt követve, akit nagyon imádtak a rajongók. Azt hiszem, rengeteget tanultam mindenből, ami történt, és ma erősebb vagyok. Így most azt mondom, nem változtatnék semmin, mert hiszem, hogy ebben az életben mindenből tanulhatunk, jóból és rosszból is.

Forrás: Nightwish France