Nightwish.hu

Néhány szó a rendezőtől

2011-10-15 Néhány szó a rendezőtől

A Nightwish és az Imaginaerum kedves barátai!

Két hét telt el a forgatás első napja óta. Az eddigieket győzelemként értékelném. Amikor a bandatagok leültek, hogy megnézzék a vágatlan nyersanyagot, az arcuk nem hazudhatott. Boldogok voltak attól, amit láttak.

Sokatokat kínozza a kíváncsiság, további információt és képeket szeretnétek a forgatásról. Tényleg nem mutathatunk meg mindent, úgy gondoljuk, hogy néhány dolog teljesen tönkretenné a filmélményt. Bár ha elolvastátok az előző frissítéseket, tudnotok kell néhány karakter nevét, azt hiszem legalább Tom és Ann ismerősen cseng sokaknak. És ismerősen is kell csengeniük.

Amint elkezdtem írni az Imaginaerum forgatókönyvét, egy dolgot minden más fölé emeltem: ez a film a Nightwishről szól, mindegy, mennyire fiktív a történet a banda szempontjából. Nem csak az együttes nevét akartam használni, hanem azt szerettem volna, ha a szereplők nevei is emlékeztetnének a bandatagok neveire. Így az Imaginaerumban szereplő banda tagjait a következőképpen neveztem el: Ann, Tom, Marcus, Emil és Jack. Tudom, nem annyira kreatív, ha a neveket nézzük, de azt akartam, hogy a közönség érezze a Nightwish jelenlétét, és a párhuzamnak tisztának kellett lennie. Végtelen harcokat vívtam azért, hogy meggyőzzek másokat arról, hogy Anette, Tuomas, Marco, Emppu és Jukka nevéhez hasonlókat alkalmazni tökéletes összeköttetést jelentene a valóságos és a fantáziavilágbeli Nightwish között. A banda eredetileg nem értett velem egyet. Ez az én döntésem és felelősségem lett, és büszke vagyok rá. Ezt azért mondom, hogy ha valaki úgy gondolná, hogy ez egy egoista húzás volt a zenekar részéről, az gondolja át újra. Ez teljesen az én döntésem volt.

Ez az első két hét zseniális volt. Annyi nagyszerű ember izzadt velünk, és minden kreativitásukat bevetették a projekt érdekében. Van egy fantasztikus művészeti vezetőnk, és csodálatos csapat dolgozik mögötte. A vezető operatőr nem is lehetne elkötelezettebb a munkája és a látvány iránt. A sminkes és kosztümös részlegek rövid idő alatt hajtottak végre komoly varázslatokat. És a színészi gárda… Wow! Az egész csapat olyan profikkal van tele, amilyenekről csak álmodozhattam, amikor elkezdtünk a projekten dolgozni. A producereink pedig értik a drámát, a művészetet és a sztorit, ugyanakkor a büdzsénket józanul, biztonságosan kezelik. Azt hiszem, én vagyok a világ legszerencsésebb rendezője. Mi mást is mondhatnék.

Ami a leginkább hihetetlen számomra, az az, hogy a projekt nem csak a nevében „egy utazás a képzeletbe”, ez valóban az a játék minden aspektusát, minden szeretett résztvevőjét tekintve.

Üdvözlettel,

Stobe Harju, az Imaginaerum rendezője

PS: „Hamusivatagokon át vándorolni, nagyon, nagyon távoli zenéért. Ha a dallamnak lehetne színe, rózsaszín és vörös keveréke lenne. Folytonos a félelem, hogy szertefoszlik, a csend, mi követheti, rettegést szül.”

2011. szeptember 27.