Nightwish.hu

Imaginaerum – A rendező gondolatai

2011-09-08 Imaginaerum – A rendező gondolatai

Négy éve történt. Épp befejeztük a Nightwish ’The Islander’ című videoklipjét Rovaniemiben, Finnországban. Tuomasszal leültünk latolgatni az ötletet, hogy milyen lenne a következő album minden dalához klipet forgatni. Akkor ez csak két nagyravágyó ember távoli álmának tűnt.

Egy évvel később Tuomas felhívott és azt kérdezte: ,,Nem akarsz átjönni és a következő közös projektünkről beszélgetni?’’. A következő néhány hónap hatalmas izgalomban telt, ahogyan ötleteltünk a 12 klipről, arra gondolva, milyen nehéz lesz mindezt valóra váltani. Egy bizonyos ponton belefeledkeztem az írásba, amint felvázoltam egy fiatal fiú történetét, aki a saját álmaiban öregszik meg. Igazság szerint ez egy fiktív történet volt a Nightwishről, és mindenekfelett magáról Tuomasról, az örökifjú zseniről, aki éppúgy imádja az életet, mint minden egyes embert maga körül. Amint elkezdtük átlátni egymás gondolatait, tudtuk, hogy videoklipekben nem fogjuk tudni elmondani a világnak azt, amit akarunk. Többet akartunk.

Az élet, a család, az emlékek, a zene iránti szeretetünk, az, hogy minden nap új csodára ébredhetünk és az emberiség legcsodálatosabb eszköze, a képzelet váltak a történet alapköveivé. Az életről és az öregedéssel kapcsolatos legszörnyűbb félelmeinkről kell szólnia. Ezeket a dolgokat akartuk hangsúlyozni, és arra a döntésre jutottunk, hogy mindezt csak egy módon mesélhetjük el.

Az Imaginaerum egy idős zeneszerzőről, Tomról szól, aki súlyos elmezavarral küzd. Miután évekig szenvedett betegségétől és visszafejlődött, gyakorlatilag semmire sem emlékszik a felnőttkorából. A zenéje, barátai, az egész múltja, beleértve a lányának emlékét, csak homályos képek törékeny elméjében. Egy tízéves fiú képzelete az egyetlen dolog, ami megmaradt számára. Amint egyre mélyebb kómába süllyed, úgy tűnik, lehetetlen, hogy visszakapja azt, amit elvesztett. Vagy mégsem?

A film egy nagy utazás két különböző dimenzió között. Tom beutazza a képzeletbeli világát, válaszokat keres és emlékeket kerget, míg lánya, Gem megpróbálja helyreállítani a köteléket, ami összekapcsolta apjával a valóságos világban. Az évek során egyre távolabb kerültek egymástól, most pedig még nagyobb szakadék választja el őket – Tom kómája és küszöbön álló halála – , így Gem terve úgy tűnik, kudarcra van ítélve. Akárhogyan is, Tom legsötétebb titkain keresztül Gem felfedezi az utat, amit követnie kell ahhoz, hogy ismét megtalálja apját.

Néhány kérdést fel kell tennünk magunknak, mielőtt belépünk az Imaginaerum világába. Mi a legfontosabb az életben? Megvédhetnek-e minket az emlékeink a végső pillanatainkban? Segít-e majd a képzeletünk abban, hogy megtaláljuk az élet szikráját a legmélyebb sötétségben is? Megtalálhatjuk-e még a szeretetet a keserű bocsánat után?

Az Imaginaerum egy érzelmes fantasy-kaland a Nightwish zenéjére alapozva. A történet a gyermekkorunkra emlékeztet minket, amikor a legapróbb dolog is nagyon értékessé válhatott, és annak elvesztése örök sebet hagyhatott. Most itt az ideje, hogy felnyissuk a sebet, és meglássuk, mi vált belőle, és főleg, hogy honnan származott.

Stobe Harju, rendező