Nightwish.hu

„Tuomas, te teljesen megőrültél, de amúgy remek ötlet!”

2011-02-24 „Tuomas, te teljesen megőrültél, de amúgy remek ötlet!”

A tavasz jó részét stúdióba zárkózva töltő Nightwish nem csak az Imaginarium album finomítgatását végzi, hanem ugyanezzel a címmel egy filmet is tervez. Ha minden jól megy, az új lemez 2012 elején jelenik meg, a film pedig egy egyelőre ismeretlen időpontban követi majd. Az első maxi és a film első előzetese valószínűleg jóval 2011 vége előtt megjelenik.

A film elkészítéséhez a Nightwish a rendező Stobe Harjuval és csapatával, illetve a Solar Films-szel társult.

Honnan származik az Imaginarium ötlete?

– A legutóbbi album befejezésekor rájöttem, hogy erőteljesség vagy bombasztikus hangulat terén nincs hová fejlődnünk. Egyszerűen láttam derengeni egy bizonyos út végét a horizonton, és elkezdtem új kihívások után kutatni. Aztán valamikor váratlanul megvilágosodtam: miért kellene a Nightwishnek örökké kizárólag hallható élménynek lennie? Miért ne feszegethetnénk a határainkat? Először a konceptalbum ötlete jött, aztán arra gondoltam, forgathatnánk egy-egy videót minden számhoz, amelyek mind összekapcsolódnának egy teljes történetté. Egy teljes egészet akartam alkotni, ami valami újat jelent korábbi filmes projektekhez képest, amiket pl. a Pink Floyd, a Kiss vagy a Lordi csinált.

A projekt két és fél éve, 2008 őszén kezdődött.

– A rendezővel, Stobe Harjuval először a The Islander forgatásán találkoztam, és rögtön tudtam, hogy egy hullámhosszon vagyunk, ami főleg az őrült fantasycuccoknak köszönhető. Elmondtam Stobénak az ötletemet, mire ő azt válaszolta: „Tuomas, te teljesen megőrültél, de amúgy remek ötlet! Csapjunk bele az előkészületekbe!”
– Szóval lényegében enyém volt a koncepció: volt egy ilyen vízióm, hogy forgathatnánk 13 videoklipet, amelyek összekapcsolódnak. Aztán Stobe javasolta, hogy legyenek párbeszédek is benne, bár én úgy képzeltem, hogy a zene és a videók vinnék a sztorit. De Stobe meggyőzött, hogy a zene, ábrázolás, és dialógusok kombinációja adná a legjobb élményt, és most, ahogyan a forgatókönyvre pillantok, el kell ismernem, igaza volt. Az előkészületek hihetetlenül jól mentek, mert minden fő ötletem, mint például egy hullámvasutazás az egyik dalban, tökéletesen illeszkedett Stobe sztorijába. Úgy is mondhatnám, hogy adtam 13 gyöngyöt Stobénak, ő pedig nyakláncot fűzött belőlük.

A végleges forgatókönyv még mindig íródik, de pillanatnyilag mit árulhatsz el a cselekményről?

– Egy idős dalszerző a halálos ágyán visszatér a gyerekkorába. A régi emlékek lassan visszatérnek, összekeveredve a fiú fantáziájával és zenéjével. Ez a fő elképzelés, ennyit oszthatok meg jelenleg. Pozitív üzenetet akarok közvetíteni, a carpe diem érzését. A film az élet öröméről és a világ szépségéről szól.

Az első poszter ad némi fogalmat arról, milyen lesz az Imaginarium képi világa. Van még bármi, amit megosztanál velünk ezen a ponton?

– Valami olyasmit tervezünk, ami keresztezi Tim Burton, Neil Gaiman és Salvador Dali szürreális világát, de próbáljuk nem túl művészkedőre megcsinálni. Persze láttam valamennyit a tervekből, és abszolút zseniálisan néznek ki.

És a szereposztás? Láthatjuk majd a bandatagokat is a filmben?

– Most fogjuk kezdeni a válogatásokat, de ezt főleg Stobe és a Solar Films bonyolítja. Én személy szerint szeretnék ismeretlen színészeket látni, akik még nincsenek beskatulyázva. És nyilvánvalóan az is jó lenne, ha anyanyelvi angolok lennének, másként nem igazán szolgálná a film hangulatát a dolog.

– A Nightwish tagjai fel fognak tűnni önmagukat alakítva, valószínűleg 2-3 számot el is fogunk játszani a filmben. Némi szöveg is íródott számunkra, de nem fogtok a főbb szerepekben látni minket. A film nagyjából nyolcvanperces lesz, esetleg még egy kicsit több.

Nagy kihívás volt anyagi fedezetet találni a filmhez?

– Az nem kifejezés. Nyilván egy ilyen film egy vagyonba kerül. Ennek ellenére soha, egy pillanatig sem adtam fel, mert csak egy sima album megjelenése esetén csalódást éreztem volna.  A banda is nyakig benne van a produkcióban, így mi magunk is bőven kockáztatunk anyagilag. Persze nagyszerű, hogy annyira remek vállalattal dolgozunk, mint a Solar Films.

– Annak ellenére, hogy ennyit beszélek a filmről, azért ne felejtsük el, hogy az Imaginarium az együttes új albuma is, egy önmagában is helytálló zenei mű. Ami valószínűleg érdekes lesz a hallgatók számára, az az, hogy a zene az albumon és a filmben egy kicsit el fog térni. A filmben néhány intro ki lesz vágva, néhány refrénben nem lesz ének, meg ilyesmik. A zenének természetesen illenie kell a történethez és a drámához.

Milyen szerepet játszanak a dalszövegek a történetben?

– Érdekes volt megírni a szövegeket, hiszen önmagukban, a film nélkül is helyt kell állniuk. Ezért nem fogjátok például a szereplők neveit hallani a dalokban. Az önálló témák elég univerzálisak, mégis összeillenek anélkül, hogy egy lineáris történetet mesélnének el. De ne aggódjatok, idővel minden világos lesz.

Hogyan tervezitek a megjelenést?

– Ha minden simán megy, 2012 elején jelenik meg az album, a film meg amikor készen lesz. Minimum DVD-n megjelenik, de remélhetőleg némi mozis vetítést is el tudunk érni. És persze később az Imaginarium elérhető lesz összecsomagolva is, az album és a film együtt.

Ha a Dark Passion Play egy út végét mutatta, akkor mi jóságos eget fogsz csinálni az Imaginarium után?

– Azt hiszem a szaglásra és egyéb érzékekre is hatnunk kell…