Nightwish.hu

Londoni helyzetjelentés

2011-02-20 Londoni helyzetjelentés

Az Imaginarium felvételei igazán beindultak, Tuomas üdvözlő sorait küldi Londonból, továbbá megtekinthettek egy videót és egy képgalériát a londoni felvételekről.

Angel Stúdió, London

A London Islington nevű kerületében található Angel Stúdióba Valentin-nap estéjén érkeztünk meg, és a létező legkedvesebb fogadtatásban részesültünk a hangmérnökök, Steve Price és Mat Bartram jóvoltából. Addigra mindent előkészítettek a másnapi felvételekre, amely 3 háromórás menetből állt, egy 53 tagú nagyzenekarral. A nagyzenekar tagjainak többsége már ismerős a Once és a Dark Passion Play felvételeiről. Pip Williams, a nagyzenekari felvételek előkészítője csatlakozott hozzánk a hotelban, ahol már mind nagyon izgatottak voltunk a ránk váró hét miatt, hiszen tudtuk, hogy a hosszú napok során a zenei képzettség hihetetlen magaslataival ismerkedhetünk meg.

Az újraegyesülés és a nosztalgia szívmelengető érzése járta át a termet, amikor találkoztunk a zenészekkel kedd reggel. A ’’Goat’s Liver’’ című dallal kezdtünk (munkacím… valószínűleg), majd még néhány agybomlasztó számmal, amelyekhez szükség volt a teljes nagyzenekarra. Szüntelenül lenyűgöz ezeknek az embereknek a muzikalitása. Soha nem hallották a dalokat ezelőtt, nem voltak próbáik, és mégis egy-két próbálkozás után magukévá tették őket, még a létező legnehezebb hangnemben íródottakat is. Olyan, mint egy tudományos-fantasztikus történet, ahogyan a soha nem látott kottákból játszanak… Minden tiszteletem.

Mr. Thomas Bowes nagyszerű munkát végzett a nagyzenekar vezetőjeként, Mr. James Shearmen tökéletes karmester volt, és ismét, Pip fölülmúlta önmagát. És sokkal több erőfeszítést meg ötletet dobtunk be, mint az utolsó két albumon.

Szerdán folytattuk a nagyzenekari felvételeket, az utolsó szakaszban egy húsztagú húros/hárfás különítménnyel. Született néhány új munkacím is, mint például a ’’The Birdie Song”, ’’Teriyaki’’ és ’’Haunted Mansion Ride’’.

Csütörtök volt az ütősök és népi dobok napja. Ezúttal úgy döntöttünk, hogy minden ütemes hangszert a nagyzenekartól elkülönítve veszünk fel, hogy könnyebb legyen a keverés. Némely hangok, amelyeket az ütősök kreáltak, szó szerint kilyukasztanák a dobhártyáitokat.

A nap fénypontja az volt, amikor szabadjára engedtük Mr. Paul Clarvist és Mr. Stephen Hendersont a népzenei ütősarzenáljukkal. Paul 350 éves taiko-dobja komolyan lenyűgözött, ahogyan a másfél méteres kalapács és a hordó is. Ezekből egy háromperces instrumentális számot kreáltunk, az eredmény pedig lélegzetelállító és őrülten szenvedélyes.

A pénteket a kórusoknak szenteltük. Ismét feltámadtak a nosztalgikus érzelmek, amikor a Metro Voices kórusa belépett az épületbe. 13 dalt kellett felvenni, és megcsinálták kevesebb, mint 7 óra alatt, prima vista. Hihetetlenül lenyűgöző!

A gyerekkórus valami olyan, amit még sosem próbáltunk Nightwish albumon, ezekre a felvételekre szombat reggel került sor. A Mary Poppins-szerű Lynda Richardson által vezetett The Young Musicians London egyszerűen lélegzetelállító volt. Mérhetetlenül tehetségesek ezek a gyerekek, jövőbeli szupersztár zenészek, és büszkék vagyunk, hogy szerepelni fognak az albumunkon. A hangjuk gyönyörű, ártatlan, és egyes részeken nagyon, nagyon ijesztő volt. És ez pontosan az, amit akartunk.

Az este folyamán még két vendégzenész tette tiszteletét, Mr. Dermot Crehan (A Gyűrűk Urából ismert) hardanger fidulán, és Mr. Dirk Campbell zurnán. Mindkét előadás kábító volt, és kellemes ősi hangzást adtak két számnak.

Legszerényebb köszönetünk minden zenésznek, az Angel Stúdió személyzetének, Pipnek, Jamesnek, Thomasnak, Lyndának, Dicknek, a kottamásolónak és Jennynek, a kórusúrnőnek. Hatalmas megtiszteltetés volt veletek játszani, és ilyen lenyűgöző tehetséget és hangulatot birtokolni az Imaginariumon!

Máris nagyon hiányoztok, és igyekszünk gyorsabbak lenni a következő albummal.

Tuomas, Hilton Islington 2011.02.20.