Nightwish.hu

Áprilisi tréfa: )

2010-04-01 Áprilisi tréfa: )

Marco maga mögött hagyja zenekari pályafutását

Marco Hietala, miután szerelembe esett a kórusbeli énekléssel a Kóruscsata nevű TV-s tehetségkutatóban vállalt kórusvezetői feladatai során, hosszas vívódás után egy roppant nehéz, de elkerülhetetlen döntés elé került. Marco befejezi zenekari pályafutását és kizárólag a kóruskarrierjére fog koncentrálni a jövőben.

,,A ’80-as évek eleje óta verem a fejem a falba különböző bandákban, és úgy csörtettem át a világon, mint az őrült, ki letépte láncát. 30 évembe telt, hogy megtaláljam a végső zenei beteljesülés forrását. A Kóruscsatában rájöttem, hogy nincs értelme bolondot csinálni magamból a színpadon egy rakás hippi kíséretében, aztán bódultan tölteni az éjszakát egy afterpartyn, ha az energiáimat igazi zeneművészetre is összpontosíthatom egy kórusban. Ez a felnőtté válás folyamata. Csak nálam ez egy kicsit tovább húzódott a megszokottnál.”

Annak érdekében, hogy új életstílusában kiteljesedhessen, Marco kolostorba vonul kóruséneket tanulni. Zacharius testvér, a liturgikus ének mestere fogja mentorálni az új ‘kóristafiút’.

,,Marco eddigi munkásságával nem igazán vagyok tisztában – vallja be Zacaharius testvér -, de a jelentkezéséhez csatolt fénykép alapján birtokában van bizonyos vizuális vonásoknak, amik szükségesek ahhoz, hogy remek testvér váljon belőle. Szívélyesen fogadjuk őt a kolostorunkban, és hisszük, hogy meg fogja találni a helyét a testvériségben.”

,,Köztudott, hogy a remek italokat a kolostorokban is nagyra értékelik- viccelődik Marco -, szóval alapvetően az átmenet nem lesz olyan radikális, mint amilyennek elsőre tűnhet.”

Marco döntése hatalmas meglepetésként érte a Nightwish-családot, mégis úgy tűnik, akad olyan, aki megérti a basszusgitáros döntését.

Jukka így kommentálja az eseményeket: ,,Nem állíthatom, hogy számítottam erre, de ha belegondolunk, Marco az évek során rengeteg utalást tett arra, hogy mi iránt is érez igazi elhivatottságot. Biztos vagyok benne, hogy mindenki emlékszik a From Wishes to Eternity DVD híres jelenetére, melyben Marco előadja a ‘Kolme Kättä ja Kuusi Penistä’ (Három kéz és hat pénisz) című dalt a backstage-ben, és sikerül mindenkit bevonnia az éneklésbe. Elárulhatom nektek, hogy nem ez volt az egyetlen olyan alkalom, amikor Marco rögtönzött kórust szervezett. Egyébként meg nem volt annyira nagy szám basszerként, szóval klassz, hogy mostantól valami másra fog koncentrálni.”