Nightwish.hu

A metálzene földjéről – Interjú Bata Tímeával, a kiállítás rendezőjével

2010-03-23 A metálzene földjéről – Interjú Bata Tímeával, a kiállítás rendezőjével

A néprajzi múzeumban bárki számára látogatható kiállítás április 1-n nyílik. A kiállítást Farkas Lajos, a HammerWorld újságírója nyitja meg, közreműködik a Nightquest zenekar.

Nightwish.hu: Hogy jött az ötlet, hogy pont a finn metal zenéről rendezz kiállítást és mi lesz a címe?

Bata Tímea: A Néprajzi Múzeumban tavaly nyáron nyílt egy nagyszabású kiállítás (M)ilyenek a finnek? Finnország magyar szemmel címmel. A kiállítás azt igyekszik bemutatni, hogy milyen sztereotípiák mentén gondolkodunk a finnekről és mi húzódik ezen sztereotípiák mögött. Az egyik terem a Kalevalától a finn metálzenéig címet viseli, ahol a Kalevala történetének fontosságától eljutunk azokig a finn metál együttesekig, akik az eposz témáját vagy más folklór elemeket dolgoznak fel. A metálzene földjéről címet viselő, hamarosan nyíló kamarakiállítás tulajdonképpen egy tágabb keretbe helyezi a finn metálzenét, arra a kérdésre keresve a választ, hogy mitől ilyen népszerűek ezek a bandák, mitől lesznek speciálisan finnek?

Nw.hu: Milyen környezetben valósul meg a kiállítás?

B.T.: A kiállítás a már említett (M)ilyenek a finnek? tárlathoz kapcsolódóan, annak utolsó termében jelenik majd meg.

Nw.hu: Mikor tekinthető meg a kiállítás?

B.T.: A megnyitó 2010. április 1-jén, 17.00 órakor lesz, 2010. május 9-ig tekinthető meg. A megnyitó nem zártkörű, mindenkit várunk.

Nw.hu: Milyen zenekarok szerepelnek majd?

B.T.: A zenekarok stílusirányzatok szerint tematizálva kerülnek bemutatásra, elsősorban azok az együttesekre fókuszálva, melyek Magyarországon is ismertek és kedveltek. Mivel szelektálni kellett az együttesekből, a Stratovarius, a Sonata Arctica, a Children of Bodom, az Amorphis, a Korpiklaani, a Finntroll, a Moonsorrow, a Turisas, a Nightwish, az Apocalyptica és végül a HIM, a The Rasmus és a The 69 Eyes került be.

Nw.hu: Mi a cél a kiállítással? Kikre számítotok, hogy elmennek és megnézik?

B.T.: A kiállítás célja, hogy ne csupán a rajongók számára hozza közelebb az együtteseket, hanem azok is megismerhessék – elsősorban a finnségen és a különböző műfajokon keresztül – ezeket az együtteseket, akik távolabb állnak ettől a világtól. Természetesen számítunk a rajongókra, a metálzenét kedvelőkre, illetve azokra, akik a kortárs zenei élet egy különleges szeletére kíváncsiak.

Nw.hu: Terveztek valami különlegességet, amit más kiállításokon nem várhat el a látogató?

B.T.: Ami a kiállítás különlegességét adja, hogy február elején közzétettünk egy felhívást, melyben a finn metálhoz kapcsolódó ereklyékkel rendelkezők jelentkezését vártuk. Azt gondolom, hogy ez a dolog jól működött, számos érdekes és máshol nem látható tárgyat kapunk kölcsön. Emellett a tárlat alapvetően a múzeum által, 2008-ban egy pályázat útján vásárolt nagyobb, a finn metálzenéhez köthető ruhákból, kiegészítőkből álló anyagot használ. Ami a programokat illeti, a múzeumban kerül sor egy olyan finn dokumentumfilm ősbemutatójával, amely a finn metálzene népszerűségét, a körülötte tapasztalható kérdéseket feszegeti, The Promised Land of Metal címmel (www.promisedlandofmetal.com).

Nw.hu: Kapcsolódik-e valami játék a kiállításhoz?

B.T.: Ezen még gondolkodunk, amennyiben erre sor kerül, mindenképpen hírt adunk róla.

A kiállításról bővebben

nepr_finnMETAL_EMAIL_meghivo:160x370