Nightwish.hu

„Mostmár sokkal inkább megértem Tarja Turunent”

2009-01-26 „Mostmár sokkal inkább megértem Tarja Turunent”

A vakáció és a banda tagjaitól távol töltött idő segített Anette Olzonnak kezelni a stresszt, ami a novemberi összeomlását okozta. A reptér előcsarnokának ajtaja nem sok alkalommal nyílik. Csend van a Helsinki-Vantaa reptéren, és bár az óra lassan delet üt, a szürke nap nem igazán indult még be. Anette Olzon hozzá van szokva az utazáshoz.

Anette OlzonA Nightwish pályájának leghosszabb turnéja még nem ért véget, de az új év kezdete környékén a banda három hónapig tartó vakációra vonult. Március 11-én egyesülnek újra, amikor a Dark Passion Play turné folytatódik Londonban. Ez alkalommal Anette otthon hagyta hatalmas rózsaszín bőröndjét, és mindössze egy kézitáskával lódul ki az ajtón. A Nightwish tagjaként töltött napjainak kezdetén viselt fekete hajból szőke lett, és akivel találkozok, az egy teljesen megújult énekesnő, hosszú, mézszőke hajjal, szemüvegben. Anette-et mindenhol felismerik, de az új külsővel meglepő módon most békén hagyják. Az új álca valószínűleg nem sokáig fog működni, de Anette boldog. 

“A régi Anette visszatért! Az előző bandámban is szőke voltam, ez közelebb van a természetes hajszínemhez, mint a fekete. Bizonyos tekintetben a kör bezárult.”

Az énekesnő a turné fáradalmait egy stockholmi luxushétvégén próbálta kipihenni, ahol huszonéves srácok mentek oda hozzá, hogy fecsegjenek a ’kicsit idősebb mamával’.

“Ennyire öreg vagyok! Jó, nem annyira, a testvéremmel kétségkívül még egész jól nézünk ki – kuncog a 37 éves Anette.”

Anette energiától sugárzik, bár a dél-amerikai turné okozta stressz és az egyik brazíliai koncert közbeni összeomlása miatt még mindig főhet a feje. A kívülállók találgatták, hogy mi okozta ezt, de Anette saját bevallása szerint azért hagyta el a színpadot, mert a füstgép miatt elment a hangja.

“Egy énekes számára nagy gond, ha a színpadon elmegy a hangja. Másrészt, ha ugyanez a szituáció egy fél évvel korábban történik, bizonyára nem sétáltam volna ki a színpadról. Szintén Brazíliában tört elő a stressz, és a bandán belüli rossz érzések is.”

Anette azt mondja, ő egy érzékeny nő. Ha a bandán belüli szituáció normális lett volna, ő is erősebb tudott volna lenni. A hosszú turné jelei mindenkin elkezdtek megmutatkozni. Anette szerint a légkör izzó és feszült volt, és a stressz miatt nem tudott olyan faarccal előadni, mint a srácok.

“Ők már 10 éve benne vannak ebben a szakmában. Mögöttem két év áll. Amikor az embereknek elegük van a másikból, akkor elidegenednek egymástól. Minden csapatnak szüksége van néha egy kis harcra, és nálunk ez még egyszer sem fordult elő, mióta a bandában vagyok. Inkább lábujjhegyen kerülgetjük egymást, minthogy veszekedjünk.”

A turnéról és az év végéről való beszélgetéstől Anette megnyugszik, és még ennél is nagyszerűbb a vita utáni megkönnyebbülés.

“Egy nagy veszekedés kitisztítja a légkört. Mindenki fáradt volt, de megoldottuk a problémákat. Nincs értelme a múlton rágódni, előre kell tekintenünk.”

Kreatív munkakörben a túl sok néha egyszerűen túl sok. Anette hozzászokott, hogy a reggeli tervek délre összekeveredtek, majd az időbeosztás újra felborult. És újra. És újra.

“A színpadon állva minden rendben, és mindannyian jól érezzük magunkat. A színpadon kívüli zűr okozza a legnagyobb stresszt. Az egész nem csak a zenéről szól, folyamatosan új emberekhez és új dolgokhoz kell hozzászokni.” – mondja Anette.

Míg megpróbálták helyrehozni a banda mindennapi életét, Anette úgy döntött, változtat néhány dolgon. Szerződést kötött a Hagenbyrg nevű híres manager irodával. Bízik abban, hogy hosszútávon a híres cég tudása a Nightwish managementje, a King Foo Entertainment munkáját is segíteni fogja.

“Nehéz döntés volt ez számomra, mert nem akartam problémákat okozni a bandán belül. Elmondtam nekik, hogy ezekben az ügyekben másabbak a szükségleteim, mint a srácoknak. Például szükségem van ruhaszponzorokra, ami a banda többi részét nem érdekli. Most van egy személy, aki az ilyen ügyeket intézi nekem.”

Az a tény is segíti Anette munkáját, hogy a manager szintén svéd. A kezdeti elképzelések ellenére az, hogy minden angolul folyik, kicsit bonyolította a helyzetét. A King Foo már 10 éve dolgozik együtt a srácokkal, és a hosszú közös történetük miatt inkább őket szolgálják ki. Anette kihangsúlyozza, hogy ez az egész azért van, hogy a gyakorlati ügyek gördülékenyebben folyjanak, és nem azért, hogy elszeparálja magát a bandától. Többé nem kell azon bosszankodnia, ha a manager nem intézett el valamit, a bandának pedig nem kell az ő különleges igényei miatt aggódnia.

“Most már megértem, hogy Tarja Turunennek meg volt az oka arra, hogy saját managere legyen, mint ahogy nekem is. De ez nem befolyásolja azt, hogy a banda tagja szeretnék maradni. Hiszek abban, hogy ez a döntés mindannyiunk számára segítséget fog nyújtani.”

Azok a művészek, akik változásokkal teli életet élnek, különböző módokon próbálják meg otthon érezni magukat. Anette számára az egyik ilyen módszer az volt, hogy a fia, Seth nevét a jobb lábára tetováltatta. A kisfiú, aki már iskolás, Anette szeme fénye. Bár a munkája megköveteli, hogy sokat legyen távol, Anette örül a hosszabb szabadságoknak, amikor hétköznapi dolgokat csinálnak együtt.

 

“Persze nehéz ez néha. Amikor sokáig vagyok távol, megkérdezi, mikor jöhetne velünk turnézni. Ritkán lépünk fel az otthonomhoz közel, és iskolába is járnia kell, szóval nem gyakran jöhet el velünk. Akárhogy is, nagyszerű érzés, hogy mennyire büszke rám Seth.”

Anette arról mesél, hogy a fia az egész bandát imádja. A tagok a példaképei, és ha nagy lesz, gitáros szeretne lenni. Seth életének egyik legnagyszerűbb pillanata az volt, amikor a Nightwish a göteborgi MetalTown fesztiválon játszott.

“Seth bejött velünk a színpadra meghajolni a koncert végén. Természetesen szeretném őt megóvni, de meg kellett adnom neki ezt a lehetőséget. Azt mondta, annyira menő volt a színpadon állni, hogy legközelebb is jönni akar, és eldöntötte, hogy rocksztár lesz nagykorában.”

A családdal együtt turnézni nem annyira szokatlan, főleg nagyobb bandák esetében. A Nightwish számára ez mégsem lehetséges. Hosszú időn keresztül egy turnébuszban laknak, és a családi élet dadusokkal nem lenne lehetséges ilyen körülmények közt. Ehelyett otthon folyik az igazi rock show. A gitár, amit Emppu Vuorinen adott ajándékba, elég sokat van használatban, amikor Seth saját koncerteket ad a nappaliban.

“Talán ő lesz a következő Emppu, ki tudja? Egy kicsit hasonlítanak is egymásra.” – nevet Anette.   

Az elmúlt másfél évben Anette megtapasztalta a média napos és árnyékos oldalát egyaránt. Különösen sok kritikát kaptak a fellépőruhái. Anette-re nem sok hatással vannak ezek a vélemények. A jövőben is fog svéd tervezőket támogatni azzal, hogy a ruháikat hordja. A brazíliai összeomlás kapcsán a média beleásta magát Anette családi életébe is. Az ex-férjének a legfurcsább kérdésekre kellett válaszolnia, és azon csodálkozott, honnan a pokolból szedték az ötletet, hogy a fiuk gondozása miatt harcolnak. Anette észrevette, hogy a média stílusa nagyon megváltozott, különösen Svédországban. Ezért felbérelt egy tanácsadót, hogy segítsen neki a hírnévvel való boldogulásban.

“A tavasz elég kemény időszak volt. Úgy éreztem, segítségre van szükségem a média ellen. Végül megtanultam, hogy nem nyerhetek meg mindent. Ha valamihez hozzászólok, a dolgok még rosszabbra fordulhatnak.” – sóhajt. Most úgy gondolja, egyszer ő is ilyen tanácsadóvá válhat a jövő sztárjai számára. – “Sosem lehet tudni, hogy a bandának mikor lesz vége, vagy mikor megy el a hangom végleg. Mindig is érdekelt a pszichológia, és tanultam is. Azt hiszem, sok mindent adhatnék másoknak.”

“A rajongóink nem tárgyalják ki a személyes dolgainkat az interneten. Megértik, hogy egyszer-egyszer mindenkinek lehetnek rossz pillanatai.”

Anette nagy szusikedvelő, de a szusiéttermek Helsinkiben épp zárva vannak az ebéd utáni szieszta miatt. Szerencsére Anette-nak a tradicionális finn konyha is bejön, ezért mohón meríti kanalát a halászlébe. A tányérja mellett felvázolja saját jövőjét. Bár a Nightwish jelenleg a legfontosabb, azért egy családos személy számára másra is kell gondolni a karrieren túl.

“Most élvezem a három hónap szabadságot, de nem tudok csak simán létezni és nem csinálni semmit. Jó, ha vannak csendes pillanatok, amikor van idő arra gondolni, mit akarok az élettől. A rohanás kellős közepén csak próbálsz mindenkit lenyűgözni, és elvégezni minden feladatot.” – Az élet korlátai elgondolkodtatják Anette-et. – “Minden pillanat lehet az utolsó. Csak élvezni kellene az életet, és magunk mögött hagyni a kellemetlen dolgokat. Ha problémáznék minden kellemetlen dolgon vagy személyen, megőrülnék. És elég sok megjegyzésre sem méltó ember van a világon.” – mosolyog gúnyosan.

Anette Olzon

Egy időben Anette a saját fodrászatáról álmodozott, de most a célok pontosabbá váltak. Mint egy varrónő lányának, mindig szenvedélyt jelentettek számára a ruhák, így Anette egy napon szeretné megalkotni saját kollekcióját. Stockholmban talált egy esti iskolát, ahol divattervezést is oktatnak, és a tanulásra is figyelhet, amint a Nightwish turnéja véget ér szeptemberben.

“Az öltözködésemet sokat kritizálták, de szeretnék arra bíztatni más nőket, hogy öltözködjenek a személyes ízlésük szerint. Rengeteg énekesnő, főleg a keményebb zenék terén, ugyanúgy néz ki, ami valamilyen szinten szégyen. Ezen kívül úgy gondolom, hogy okosabb befektetni a pénzemet valamibe, mint szimplán elkölteni. Miért ne invesztálnám a pénzemet a saját ruhaüzletembe?”

Anette most a Nightwish többi tagjáról kezd beszélni, akik szintén egészen érdekeltek a témában. A sokat kritizált fehér zakó, amit Tuomas Holopainen viselt színpadon, Anette szerint egy jó választás volt. Empput is érdeklik a ruhák, és még a vásárlásellenes Marco Hietala is meglepett mindenkit, amikor három zakót és három nadrágot vásárolt meg egyszerre. Anette Nina Persson-t (The Cardigans) említi meg, mint saját példaképét az öltözködés terén. És mivel a svéd divat elég egyszerű és fekete, Anette azt tervezi, hogy továbbra is játszani fog a színekkel és stílusokkal.

“Megalkotni a saját kollekciómat egy hosszútávú projekt, de valahol el kell kezdeni. Kell, hogy legyenek céljaid. Sok művész kiadót működtet a karrierje végén, de én nem igazán tudom elképzelni magam ebben a szerepben. Inkább olyasmibe fogok befektetni, amit szeretek.”

Anette hasonló mennyiségű szenvedélyt invesztál az egyéb szerelmeibe. Nehezen rejti el az arcán fénylő boldogságot.

“Igazán boldog vagyok most. Újra van egy fontos személy az életemben.” – mosolyog, és ezúttal nem a fiáról beszél.  

 

Forrás: MeNaiset (2009. 01. 15.)