Nightwish.hu

O Povo interjú a brazil koncert kapcsán

2008-11-24 O Povo interjú a brazil koncert kapcsán

A brazil O Povo interjút készített Tuomas Holopainennel a brazil koncert után.

O POVO: Milyen az első Anette közreműködésével készült album, a Dark Passion Play fogadtatása?

Tuomas: Azt hiszem, valaki szabotálhatta az album brazíliai promócióját, mert nem annyira jók az eladási adatok. Másrészt viszont a koncertek ugyanolyan zsúfoltak, mint mindig, és az emberek elégedettnek tűnnek.

OP: Hogy halad a turné?

Tuomas: Ez a turné tavaly októberben kezdődött, és egészen jövő szeptemberig tart, szóval elég hosszú. Játszottunk már Európában, Japánban, Kínában, Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Kanadában, és most itt vagyunk Brazíliában. Az egész nagyszerű volt eddig, örömteli, főleg mivel új énekesnőnk van. Az időbeosztás elég szoros, eddig már 150 koncertet sikerült letudnunk ebben az évben, ami máris több mint amennyi az előző turnén volt. Kemény, de megéri.

OP: Hányszor jártál már Brazíliában, és mi az, amiért újra és újra visszatérsz?

Tuomas: Ötször. Szeretem az embereket, a rajongókat, és a zenére adott reakcióikat. Valószínűleg ez a világ legvadabb országa, ha a fanokról van szó. Teljesen különbözik minden a mi skandináv kultúránktól. Az emberek kimutatják az érzelmeiket, megőrülnek értünk, követnek a hotelekhez, egész éjjel a recepciónál várnak ránk. Ez kicsit ijesztő, de mégis valami olyan dolog, ami örömet okoz nekünk.

OP: Az album több alkotóelemből áll, mint a gitár, basszus, billentyűk, és a dobok. Milyen formációban álltok színpadra?

Tuomas: Élőben csak a banda játszik. Az új albumon nagyjából 140 vendégzenész szerepel, szoprán énekesek, kelta hangszerek és még sok más dolog. Lehetetlen mindenkit elhozni a turnéra. Elsősorban a pénz miatt, másrészt nem is férnének fel a színpadra (nevet). Ezért a show bizonyos pontjain felvételről hallhatóak a hiányzó hangszerek.

OP: Anette első alkalommal látogatott el Brazíliába. A Belo Horizonte-i koncerten elhagyta a színpadot, majd nem tért vissza. Mi történt?

Tuomas: Kicsit kiakadt, nem tudta kezelni a helyi rajongók viselkedését. Rengetegen kiabálták az előző énekesnőnk nevét, obszcén kézjeleket mutogattak. Normál esetben ezek leperegnek róla, helyén van az önértékelése, de nehéz szembenézni a fanokkal és az ő kritikájukkal. Szerintem ez csak egy hirtelen összeomlás volt.. csak elveszítette a fejét egy pillanatra. Ez elég ijesztő, de mi mind együtt érzünk vele, és megértjük, min kell keresztülmennie. Reméljük, hogy kicsit tud könnyíteni a lelkén, és képes lesz végigcsinálni a többi showt. Összességében azért minden rendben, már sokkal jobban érzi magát.

OP: A sötét kinézet, és a Nightwisht övező homályos érzelmek mögött, ti srácok egészen normálisak vagytok, ha a hobbijaitokat nézzük: te például szereted az amerikai sorozatokat, képregényeket. Mivel töltöd az idődet, amikor nem a színpadon vagy?

Tuomas: Mi mind teljesen átlagosak vagyunk. Ugyanazokat a dolgokat csinálom a szabadidőmben, mint akárki más. A hobbijaim közt van az olvasás, filmnézés. Disneyhez kapcsolódó tárgyakat gyűjtök, konditerembe járok, hogy vigyázzak az egészségemre, időnként elmegyünk valahová barátokkal, sokat álmodok, sokat alszom…

OP: Brazília a tengerpart egyik szinonimája. Szeretsz strandolni?

Tuomas: Igen, hatalmas csodálója vagyok a tengernek, egyszerűen gyönyörű! Az egyetlen dolog, amit kevésbé szeretek, az a hőség. Észak-Skandináviából származom, viking vér csörgedezik az ereimben, szóval bármi ami 25°C felett van, már elveszi az erőmet. Amikor a szabadban vagy, és 35°C van, az elveszi az összes energiádat, és ez egy olyan dolog, amit nem annyira csípek.

OP: Általában hogyan határozod meg a Nightwish műfaját?

Tuomas: Hagyni szoktam, hogy mások kategorizáljanak, de a szimfonikus metal megnevezéssel elégedett vagyok.

OP: Szeretnél üzenni valamit a fanoknak?

Tuomas: Ez az első alkalom, hogy Fortalezában játszunk, szóval minden adott ahhoz, hogy igazán különleges koncertet adjunk. Nem tudjuk, mit várhatunk a várostól, nem ismerjük az embereket, minden nagyon izgalmasnak ígérkezik. Remélem, hogy találkozunk!

 

Forrás: O Povo nevű brazil napilap