Nightwish.hu

Rock Hard magazin interjú: Jeges csend a tündék útján

2008-10-29 Rock Hard magazin interjú: Jeges csend a tündék útján

A Nightwish karrierje, az új énekesnővel is, magasan ível. Elég okunk van arra, hogy a banda frontemberét, Tuomas Holopainent elcsípjük a Wacken Open Air fesztiválon egy beszélgetésre a finn szimfonikus metalbanda jövőbeli terveiről.

RH: Tuomas, vessünk egy pillantást a múltba. Milyen volt az első néhány hónap, amit turnén töltöttetek Anette-tel?
Tuomas: Összefoglalva remek. Volt néhány rendkívül mozgalmas időszakunk a nagyon szoros menetrend miatt, ami Anette számára különösen nehéz volt, hiszen meg kellett küzdenie egy nagyon makacs megfázással is azon túl, hogy hetekig nem találkozhatott a családjával és a kisfiával. Szerencsére sosem vesztettük el a humorérzékünket, és nem is veszekedtünk egymással. Azt hiszem, Anette az elején kicsit meglepődött, milyen kimerítő is a turnéélet, még akkor is, ha előzőleg mindent felvázoltunk neki. Ráadásul sosem tudta, hogyan fogadják majd a rajongók, amikor egy-egy új helyszínen játszottunk. Sosem lehet tudni, mennyi a Tarja-fan egy helyen. De most, hogy már lassan egy éve turnézunk, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az emberek még mindig eljönnek a koncertjeinkre. Sokkal több rossz véleményre számítottam a rajongók és a média részéről is.

RH: A turnézás stressze ellenére volt időtök egyéb projektekre. Például az új Pain-albumon két számban is hallhatjuk Anette-et, mint vendégénekest.
Tuomas: A Brother Firetribe új albumán is feltűnik egy számban, és az új Rasmus-albumra is felénekelt egy balladát. Én is egész aktív voltam most a Nightwish mellett, a finn lány-rockbanda, az Indica új albumán producerkedtem. Mivel a csajok finnül énekelnek, nem sokan ismerik őket Finnországon kívül.

RH: Digitális formában napokon belül megvásárolható lesz a ’’The Sound of Nightwish Reborn”. Ezen az albumon demofelvételek és bónusz számok szerepelnek. Kicsit úgy hangzik az egész, mintha a bandád minden egyes rögzített hangjából pénzt akarna csinálni valaki.
Tuomas: Ez kizárólag ennyiről szól. Én is csak pár napja hallottam először erről az albumról. Senki sem kérdezett meg minket. Ez abszolút csak ilyen üzleti “izé”. Nem mi választottuk ki a számokat, mert mi egész egyszerűen és sajnálatos módon nem tudtunk róla semmit.

RH: A számok közt szerepel a Bye Bye Beautiful remixe egy bizonyos Dj Orkideától. Ki ő?
Tuomas: Ő egy finn dj, aki remixeket készít és megjelenteti a saját zenéjét. A Bye Bye Beautiful remixe nagyon jól szól, bár én nem nagyon értek ehhez a műfajhoz. Nagyon atmoszférikus, közel instrumentális techno. A teljes szám tizenkét perces.

RH: A közeljövőben várható bármilyen új kiadvány megjelenése?
Tuomas: Nem, semmit sem tervezünk. Azt hiszem, koncertfelvételt sem rögzítünk, hiszen az End of an Era még csak két éve jelent meg.

RH: Anette-tel együtt veletek minden rendben, és ezzel egy időben Tarja is szóló-karrierrel próbálkozik. Úgy tűnik, a kedélyek lecsillapodtak. Beszéltél már vele békében a történtek óta?
Tuomas: Nem.

Szerző: Conny Schiffbauer
Fordítás angolra: Juliëtte Bos
Fordítás magyarra: Moesko